StoryEditor

Enel dostavia Mochovce bez garancií

16.08.2005, 00:00
Spoločnosť Enel sa zaviazala, že do Slovenských elektrární investuje 1,9 miliardy eur. Investičný plán, na ktorom sa v nedeľu taliansky strategický investor dohodol s ministerstvom hospodárstva, počíta aj s dostavbou tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce.
Spoločnosť Enel sa zaviazala, že do Slovenských elektrární investuje 1,9 miliardy eur. Investičný plán, na ktorom sa v nedeľu taliansky strategický investor dohodol s ministerstvom hospodárstva, počíta aj s dostavbou tretieho a štvrtého bloku jadrovej elektrárne Mochovce.
Finálnu verziu päťročného Plánu strategických investícií ešte musí schváliť fond národného majetku. Peter Mitka z PricewaterhouseCoopers, ktorá pri privatizácii elektrární radí vláde, očakáva, že fond materiál odsúhlasí do konca augusta.

Tak rýchlo ako sa len dá
Dostavba Mochoviec má stáť vyše 60 miliárd korún, nepočíta sa pri nej s vládnymi garanciami. "Je to odhad Enelu, koľko je ochotný do dostavby vložiť. Zahŕňa aj diskontovanie do budúcnosti," spresnil minister hospodárstva Pavol Rusko pre HN. Elektrárne sa prv odvolávali na štúdie, podľa ktorých na dostavbu bolo treba zhruba 42 miliárd.
Podľa ministra peniaze na financovanie zabezpečí Enel "vlastnou cestou". Použiť pritom chce aj zisk Slovenských elektrární a do roku 2012 sa nebudú vyplácať dividendy.
S dostavbou by sa malo začať na budúci rok. Termín dokončenia však nespresnil: "Oba bloky by sa mali dokončiť tak rýchlo, ako to bude možné," povedal Rusko.
Poslancovi Národnej rady SR Tiborovi Mikušovi, bývalému riaditeľovi elektrární, sa nepáči, že plán neposudzovali odborné útvary elektrární ani predstavenstvo. Slovenské elektrárne plán zatiaľ nemajú.
Podpredseda Predstavenstva Slovenských elektrární Miroslav Wollner dostavbu Mochoviec schvaľuje. Enel podľa neho vychádzal zo Strednodobého investičného plánu, ktorý počíta s celkovými investíciami sto miliárd korún. "Odstavenie kapacít, ktoré stratíme vo V1, nedokážu nahradiť žiadne konvenčné zdroje," povedal. Upozornil, že množstvo slovenských dodávateľov pri dostavbe Mochoviec si nájde svoj priestor.
V investičnom pláne sa nepočíta s obnovou blokov vo Vojanoch, čo nepriamo potvrdil aj minister Rusko. Niektoré bloky tam už doslúžili, iné onedlho nebudú spĺňať emisné limity.

Ekologická energia
Prekvapením plánu je výstavba veterného parku s kapacitou 100 megawattov za 142 miliónov eur. Ak by elektrárne postavili bežné vrtule s dvojmegawattovými generátormi, vyrastie na Slovensku 50 takýchto elektrární.
"Je to výraz európskeho trendu investovať do obnoviteľných zdrojov. Enel tak dáva signál, že investuje do moderných technológií, aj keď okamžite neprinesú efekt," vysvetľuje Rusko. Potvrdzuje to aj ďalšia položka investícií malé vodné elektrárne s celkovou kapacitou 11 megawattov za 31 miliónov eur.
V investičnom pláne sa počíta s výstavbou fluidného kotla v Novákoch, kde sa získa elektrický výkon 23 megawattov za 33 miliónov eur.
Enel akceptoval aj záujem Slovenských elektrární o posilnenie výkonu v prvom a druhom bloku elektrárne Mochovce a oboch blokov elektrárne V2 v Jaslovských Bohuniciach. Pri druhom projekte sa má získať navyše 121 megawattov za 78 miliónov eur.
Prvý návrh investičného plánu Enel predložil 12. júla, podľa Ruska pri obsahu plánu dlho hľadali spoločnú reč, lebo ich prvé návrhy neboli akceptovateľné. Prekážkou bola požiadavka Enelu napraviť nevýhodnú zmluvu o dodávke elektriny pre Slovalco. Rusko zdôraznil, že platí do roku 2017, ešte minulý rok predstavitelia elektrární tvrdili, že do roku 2013.

Položky Plánu strategických investícií pre SE
Akcia 

Získaný výkon

Náklady v eurách

Dostavba 3. a 4. bloku atómovej elektrárne Mochovce

2x440 MW   alebo 2x540 MW

1 590 mil

Zvýšenie výkonu blokov V2 atómovej elektrárne Jaslovské Bohunice

121 MW

78 mil. 

Zvýšenie výkonu 1.a 2. bloku atómovej elektrárne Mochovce 

40 MW

20 mil.

Fluidný kotol a turbína v Elektrárni Nováky 

23 MW plus 98 MW tep.  Výkonu

33 mil.

Vybudobanie malých vodných elektrární

11 MW

31 mil.

Veterný park 

100 MW

142 mil.

Spolu  

1 894 mil.

Zdroj: MH SR
01 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: EÚ prevezme mierovú misiu 02 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štát prichádza o dane z dividend 03 - Modified: 2003-01-20 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žiadajú dôkazy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 11:47