Národná rada Slovenskej republikyTASR/Jakub Kotian
StoryEditor

Poslanci budú schvaľovať príplatky za prácu. Je to vládne PR, vyhlásil Dostál

08.02.2018, 09:07
Autor:
TASRTASR
Podľa Dostála je tento krok v rozpore s legislatívnymi pravidlami, navyše rieši nesúvisiace zákony.

Zavedenie 13. a 14. platu, ako aj zvyšovanie príplatkov za prácu zamestnancov je obyčajným PR strany Smer-SD a SNS. Presvedčený je o tom opozičný poslanec SaS Ondrej Dostál.

Poslanci SNS predložili k novele Zákonníka práce z dielne poslancov Smeru-SD pozmeňujúci návrh, ktorým sa má inštitút 13. a 14. platu zaviesť do praxe na dobrovoľnej báze. Podľa Dostála je tento krok v rozpore s legislatívnymi pravidlami, navyše rieši nesúvisiace zákony. Preto neplánuje novelu podporiť.

Sledujte priamy prenos z parlamentu

"Mzda by mala byť záležitosťou dohody zamestnanca a zamestnávateľa. Štát v podobe zákonov by do toho mal hovoriť čo najmenej. Ideme dvíhať príplatky a štát ide do toho hovoriť viac," skonštatoval Dostál. Podľa neho takéto "PR Smeru-SD ide na úkor zamestnávateľov, lebo príplatky budú platiť oni a nie štát".

Kritiku odmietol jeden z predkladateľov novely Ľubomír Petrák (Smer-SD). "Všetci tvrdíte, že na Slovensku sú nízke mzdy a vo chvíli, keď predkladáme súbor zákonov, že dvíhame mzdy cez vyššie príplatky, dvíhame minimálnu mzdu, tak máte s tým zásadný problém. Tomu ja nerozumiem," podotkol Petrák.

Dostál na to reagoval a uviedol, že si ho mýli s nejakým iným opozičným poslancom. "Ja som nikdy nehovoril o tom, že sa majú mzdy riešiť spôsobom, že štát bude niečo meniť v zákonoch a bude nariaďovať vyššiu minimálnu mzdu. Ja si myslím, že mzdy vzrastú, keď vzrastie ekonomika," podotkol Dostál.

Ďalší z predkladateľov novely Ján Podmanický (Smer-SD) odmieta, že Smer-SD si týmto zákonom robí PR. "Logicky, keď je strana vo vláde spolu s Mostom-Híd a SNS, tak logicky každý návrh zákona, ktorý pomáha slušným pracujúcim ľuďom, tak môže byť vnímaný ako PR. Cítim ale vo vašich slovách tichú závisť, že možno vy neprichádzate s takýmito opatreniami," podotkol v súvislosti s kritikou opozície Podmanický. Novela podľa neho významne pomôže zvýšiť príjmy pracujúcich na Slovensku.

Diskusia o novele Zákonníka práce bola krátka, nakoľko pre neprítomnosť viacerým poslancom prepadlo poradie. Plénum definitívne odhlasuje novelu dnes doobeda o 11. hodine.

01 - Modified: 2024-04-18 17:35:42 - Feat.: - Title: Splnomocnenec vlády si posvietil na odberové miesta. Finančná správa preverí ako zárabali počas pandémie 02 - Modified: 2024-04-18 15:45:32 - Feat.: - Title: Novela Zákonníka práce má zmeniť povinnosti dodávateľa služby vyplatiť nevyplatenú mzdu 03 - Modified: 2024-04-14 09:10:00 - Feat.: - Title: Poslancov čaká stobodový program vrátane odstrelu medveďov a odvolania Šimkovičovej. O čom budú rokovať? 04 - Modified: 2024-02-28 16:10:57 - Feat.: - Title: Koalícia napravila svoju chybu, znie z opozície. Niektoré premlčacie lehoty sa skracovať nebudú 05 - Modified: 2024-02-25 08:23:52 - Feat.: - Title: Poslanci sa zídu opäť v utorok. Čaká ich hlasovanie o desiatkach návrhov
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 00:07