StoryEditor

Zákon ponúka možnosť miernejších sankcií

11.04.2005, 00:00

Podnikatelia zatiaľ nereagovali na zmeny, ktoré v máji minulého roka priniesla novelizácia zákona o hospodárskej súťaži. Novelizovaný zákon napríklad podporuje ústretové správanie podnikateľov v rámci konania vo veci zákazu dohôd obmedzujúcich súťaž alebo zneužívania dominantného postavenia na trhu. Pri už začatom konaní môže podnikateľ v niektorých prípadoch sám vyjsť s iniciatívou. Zaviaže sa, že dobrovoľne na seba prijme záväzky, ktoré vylúčia možné obmedzenie súťaže. Úrad ich preskúma, či sú dostatočné; ak áno, vydá rozhodnutie, ktorým uloží záväzky pre podnikateľa. "Je to nástroj, aby protimonopolné inštitúcie efektívne využívali svoje zdroje," pripomína predsedníčka Protimonopolného úradu Danica Paroulková. Na úrovni Európskej komisie bol už vydaný takýto typ rozhodnutia, a to v súvislosti s vysielacími právami z Bundesligy. Na Slovensku sa ešte takýto prípad nevyskytol.
Paroulková upozorňuje, že podnikatelia stále nedostatočne využívajú ustanovenie zákona o zhovievavosti úradu (leniency programme). Vzťahuje sa na podnikateľov, ktorí iniciatívne sami oznámia úradu kartelové dohody. Potom sa na nich sa vzťahuje špeciálny - miernejší režim pri udeľovaní sankcií.

Najvyššie pokuty v minulom roku
Úrad minulý rok uložil najvyššie pokuty pri zneužívaní dominantného postavenia pre Železničnú spoločnosť, a to v dvoch prípadoch. V prvom išlo o uplatňovanie rozdielnych podmienok voči podnikateľom pri preprave substrátov, v druhom o diskrimináciu niektorých dodávateľov plomb na železničné vagóny. Za to úrad udelil pokuty 37 miliónov a 30 miliónov korún. Spoločnosť obe rozhodnutia napadla na súde. Ďalšiu vysokú pokutu - 20 miliónov korún - úrad uložil za uplatňovanie neprimeraných podmienok pri službe ADSL spoločnosťou Slovak Telekom. Aj táto pokuta skončila na súde, v prvej inštancii ju súd potvrdil.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 08:38