StoryEditor

Na túto politiku vlády kruto doplatíme, tvrdí Sulík. Predstavil ďalšie ekonomické opatrenia

19.02.2018, 08:55
Autor:
TASRTASRlmlm
Dokument Agenda 2020 hovorí aj o zásadných rozdieloch, ktoré podľa Kiššovej SaS a Smer s celou koalíciou priepastne odlišujú.

Richard Sulík spoločne s podpredsedníčkou SaS predstavili vynovenú Agendu 2020, ktorá obsahuje rôzne opatrenia pre podnikateľov ale aj bežných pracujúcich ľudí na Slovensku.

Zhrnuli sme množstvo konrkétnych riešení, ako zlepšiť podnikateľské prostredie. Odvtedy sme pridali veľa ďalších riešení a zaktualizovali sme ich. Predkladáme riešenia jednej z našich ôsmich priorít a tou je vynikajúce podnikateľské prostredie," povedal Sulík na brífingu. 

Priepastné odlíšenie

Dokument hovorí aj o zásadných rozdieloch, ktoré podľa Kiššovej SaS a Smer s celou koalíciou priepastne odlišujú.

"Kým oni tvrdia, že štát má všetko regulovať a riadiť, že štát má mať na všetko príkazy a zákazy, dokonca že štát má konkurovať súkromným zamestnávateľom v podnikaní, my tvrdíme presný opak. Zamestnávatelia sú tí, ktorí najlepšie vedia, že čo treba vyrábať."

Škodlivé príkazy a zákazy

Kiššová ďalej dodala, že liberáli chcú zrušiť viacero zbytočných pravidiel a škodlivých príkazov a zákazov.

"Chceme zrušiť definíciu závislej činnosti. Chceme umožniť podnikateľom uplatniť si daňovú stratu podľa slobodného rozhodnutia daňovníka, alebo zliberalizovať odpisovanie majetku, čo by znamenalo, že firma si môže odpisovať majetok ľubovoľne, ako uzná za vhodné," vysvetlila podpredsedníčka SaS.

Liberáli chcú zrušiť aj gastrolístky a nahradiť ich peniazmi, takisto navrhujú zrušiť investičné stimuly.

Podľa Sulíka je hospodárska politika vlády dlhodobo zničujúca a v budúcnosti sa to Slovensku kruto vypomstí. "Kruto na to doplatíme v čase krízi alebo v čase ekonomickej recesie," hovorí šéf SaS.

Vysoká miera byrokracie

Ficove vlády podľa Kiššovej presadzujú vysoké daňové a odvodové zaťaženie. "My tvrdíme, že to, čo pomôže, je návrat k rovnej 19-% dani, aby ostalo v čistom viac peňazí ľuďom," konštatovala Kiššová.

Dotácie a investičné stimuly pre vybraných sú podľa nej škodlivou náhradou podnikateľského prostredia s negatívnymi vplyvmi. "Deformujú trh a do spoločnosti zasahujú spôsobom, ktorý vytvára nezaslúžené majetkové rozdiely a znižuje tak prosperitu nielen jednotlivcov, ale aj firiem a poškodzuje tým celú spoločnosť," zdôraznila s tým, že SaS navrhuje zrušiť investičné stimuly a ako jedinú ponechať rovnú a zníženú sadzbu dane pre všetkých.

Konkurencieschopnosť Slovenska podľa SaS zhoršuje vysoká miera byrokracie, administratívne náročné zamestnávanie alebo slabá vymožiteľnosť práva. "V Agende 2020 preto navrhujeme množstvo opatrení na zníženie administratívy," uviedla podpredsedníčka strany, pričom medzi tieto opatrenia patrí napríklad nahradenie gastrolístkov peniazmi, zrušenie povinností v oblasti odpadov či skrátenie lehoty na archiváciu.

Vízia liberálov zahŕňa aj podporu remeselníkov a zjednodušenie živnostenského podnikania. Viac ako 40 opatrení z tejto agendy nespôsobí podľa Sulíka výpadok v štátnom rozpočte. "SaS ako súčasť vlády sa bude snažiť o to, aby čím skôr po vzniku budúcej vlády sme tieto opatrenia, ktoré nič nestoja, dajú sa hneď realizovať, aby sme ich čím skôr uviedli do praxe," uzavrel Sulík.

01 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 02 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 03 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 04 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS 05 - Modified: 2024-04-16 13:32:21 - Feat.: - Title: Poslanec SaS kritizuje, že rezort zahraničia riadi Fico a nie Blanár: Zaujíma ho len právo veta krajín EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 09:22