StoryEditor

DSL internet stále iba s hlasom

23.02.2006, 23:00

Podľa Slovanetu nechce Slovak Telecom umožniť alternatívnym operátorom, aby mohli svojim klientom ponúkať internet na báze DSL bez jeho nadviazania na hlasové služby. "Slovak Telecom po takmer troch rokoch od nasadenia technológie DSL konečne uviedol na trh veľkoobchodnú službu ADSL Partner. Prostredníctvom nej môžu poskytovatelia internetových služieb ponúkať kompletné vysokorýchlostné pripojenie koncovým zákazníkom. Veľkoobchodnú ponuku, v ktorej by oddelil DSL prípojku od telefónnej služby, však Telecom stále nepredložil," tvrdí vo svojej správe Slovanet. Slovak Telecom sa zatiaľ k tomuto produktu vyjadrovať nechce s tým, že všetky potrebné informácie poskytne začiatkom budúceho týždňa.
Slovanet sa odvoláva na druhostupňové rozhodnutie Telekomunikačného úradu SR z 20. októbra minulého roku, podľa ktorého Telecom nesmie od 1. januára 2006 služby bezdôvodne viazať. Dominantný operátor však už dávnejšie vyhlásil, že rozhodnutie úradu ho na oddelenie DSL od hlasových služieb nezaväzuje a produkt bez ich viazania chce spustiť do konca prvého polroku 2006.
Telekomunikačný úrad zareagoval kontrolou, ktorú začal v polovici januára. "Kontrola je už oficiálne ukončená. Slovak Telecom nezabezpečil oddelenie núteného viazania služby ST DSL s poskytovaním verejnej telefónnej služby a v súčasnosti mu plynie zákonná lehota jeden mesiac na odstránenie nedostatkov," vyhlásil hovorca úradu Roman Vavro. Ak spoločnosť nedostatky neodstráni, podľa zákona jej hrozí pokuta do výšky troch miliónov korún.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 20:35