StoryEditor

Ministerstvo rozdalo miliardy navyše

30.11.2006, 23:00
yššie príjmy, výdavky a nižší deficit. Tak sa zmení rozpočet verejných financií na budúci rok. Prehodnotením výberu daní získalo ministerstvo financií do štátnej kasy takmer 2,7 miliardy korún navyše.

Vyššie príjmy, výdavky a nižší deficit. Tak sa zmení rozpočet verejných financií na budúci rok. Prehodnotením výberu daní získalo ministerstvo financií do štátnej kasy takmer 2,7 miliardy korún navyše. Tie však nepoužije na záväzky voči koaličným partnerom. Vyššie príjmy z dane z pridanej hodnoty tak nepôjdu na železnice, ani byty.
Z vyšších príjmov vyše 920 miliónov potečie do regionálneho školstva, 850 miliónov pre ministerstvo vnútra na Schengenský informačný systém a takmer 100 miliónov pôjde do rozpočtu kancelárie Národnej rady. Zo sľubov, ktoré dal premiér Robert Fico partnerom vo vláde, sa z dodatočných daňových príjmov zaplatí len zvýšenie rozpočtu Matice slovenskej. Aj to o šesť miliónov menej, ako bol pôvodný prísľub. Necelá pol miliarda z vyšších príjmov zníži tiež budúcoročný deficit. Zmeny v rozpočte sú súčasťou pozmeňovacieho návrhu, ktorý včera predložil na parlamentnom finančnom výbore jeho predseda Jozef Burian.
Dobrá prognóza
Ministerstvo financií prehodnotilo príjmy z daní z pridanej hodnoty na základe vyšších výberov v tomto roku. Analytici považujú toto prehodnotenie za reálne, dokonca ešte konzervatívne. "Rast môže pozitívne prekvapiť aj v budúcom roku, to v prognóze ministerstva nie je," hovorí analytik ING Bank Ján Tóth. Tá brala do úvahy vývoj výberu daní v tomto roku a skoro osempercentný rast HDP.
"Ide len o spresnenie odhadu DPH. Vzhľadom na to, že sme mali šancu hodnotiť príjmy neskôr, ako sa štandardne pri rozpočte robilo, je odhad presnejší," povedal včera minister financií Ján Počiatek. Ako tvrdí, jeho rezort sa snaží prognózovať výber daní opatrne a nezohľadnil ani vyšší ekonomický rast zaznamenaný v treťom štvrťroku. "Sme opatrní, zložky rastu sú pre nás ešte otáznikom. V prípade, že sa čísla, ktoré vyšli za tretí kvartál, budú opakovať vo štvrtom, bude sa dať uvažovať o nejakých trendoch," tvrdí Počiatek. Rezort financií tak ešte neuvažoval ani o prehodnotení výberu daní z príjmov, ktoré by mohol pozitívne ovplyvniť práve ekonomický rast.
Riziká zostávajú
Nových 2,7 miliardy korún z DPH je reálnych aj podľa exministra financií Ivana Mikloša. "Taktiež treba oceniť, že deficit bude nižší ako 3 percentá HDP, aj keď pri raste ekonomiky, aký SR dosahuje, to až taký obdivuhodný výkon nie je," povedal včera Mikloš pri rokovaní výboru.
Podľa neho je však zlé rozdelenie nových financií. "Návrh na použitie týchto prostriedkov považujeme za ďalší dôkaz toho, že vláda nemá žiadnu stratégiu a že priority, ktoré zvolila, sú zlými prioritami," povedal Mikloš. Dodatočné prostriedky podľa neho len dofinancujú tie oblasti, ktoré sú v pôvodnom vládnom návrhu štátneho rozpočtu podfinancované. Zároveň ministerstvo financií rozdelením peňazí nerieši sľuby koaličným partnerom, podľa ktorých malo ísť viac na železničnú dopravu či výstavbu bytov. Počiatek tvrdí, že podľa koaličnej dohody by sa mali riešiť tieto otázky až v budúcom roku. Ekonómovia navyše upozorňujú na nevykrytie vianočných príspevkov dôchodcom a zdravotníckych platieb za poistencov štátu. "Vláda zatiaľ asi nemá predstavu, ako bude tieto riziká riešiť, a preto ich odkladá. Možno sa spolieha na to, že ekonomický rast pozitívne prekvapí aj v roku 2007," povedal analytik ČSOB Marek Gábriš.

Vplyv dodatočných peňazí na rozpočet
príjmy
+ 2,705 mld. Sk

výdavky
+ 2,227 mld. Sk

Schodok
- 478 mil. Sk

Kam pôjdu nové zdroje:
+920 miliónov pre ministerstvo školstva
+850 miliónov korún ministerstvu vnútra
+96 miliónov pre kanceláriu Národnej rady SR
+18 miliónov korún na činnosť Matice slovenskej
+ 37 miliónov pre Úrad vlády SR
+6 miliónov korún na podporu zahraničných Slovákov

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 22:30