StoryEditor

Štát hospodáril lepšie, ako plánoval

09.05.2007, 00:00
Verejný sektor dokázal minulý rok hospodáriť lepšie, než to mal naplánované v rozpočte. Deficit bol totiž o 9,2 miliardy korún nižší, ako predpokladalo ministerstvo financií, a dosiahol 55,4 miliardy korún - 3,4 percenta HDP, oproti plánovaným 4,2 percenta.
V článku je graf

Vyplýva to z návrhu záverečného účtu verejných financií, ktorý predložilo na rokovanie vlády ministerstvo financií.
Výrazne sa pod lepší výsledok podpísal štátny rozpočet. Jeho bežné výdavky boli o 34,4 miliardy korún nižšie, ako sa počítalo. Vďaka tomu bol deficit o 28 miliárd nižší. Svoju úlohu zohrali aj vyššie daňové príjmy.
Obce rozhadzovali
Negatívne na schodok verejných financií vplývali obce. Ich rozdiel medzi príjmami a výdavkami mal skončiť v pluse 620 miliónov korún. Výsledok bol však mínus 4,8 miliardy. Štátny tajomník ministerstva financií František Palko vysvetľuje, že mestá minuli viac kvôli voľbám. Dodáva však, že míňali len prebytky predchádzajúcich rokov, teda to, čo si predtým ušetrili.
Ďalšou zhoršujúcou zložkou bol Fond národného majetku. Z plánovaného schodku 2,5 miliardy vyrobil vyše 11 miliárd. Nespôsobila to však jeho rozšafnosť. Fond dáva na vlastnú správu len malú časť peňazí zo svojho rozpočtu. Zvýšenie deficitu spôsobilo napríklad prevzatie záruky vo výške 3,4 miliardy korún, s čím pôvodne nepočítali.
Ani šetrenie v štátnom rozpočte nie je až také pozitívne, ako sa môže na prvý pohľad zdať. Neminuté peniaze totiž predstavujú kapitálové výdavky na projekty, ktoré sa nerealizovali, a nevyčerpané peniaze z fondov Európskej únie. Projekty, ako napríklad diaľnice, tak ekonomike chýbajú a k výdavkom dôjde v tomto alebo budúcich rokoch.
Slovensko patrí k najslabším
Palko upozorňuje, že i napriek nižšiemu schodku verejných financií jeho podiel na HDP je stále vysoký. Slovensko patrí z krajín Európskej únie medzi päť najslabších. Lepšie sú na tom i noví členovia - Rumunsko má schodok 1,9 percenta HDP a Bulharsko dosiahlo prebytok 3,5 percenta. Významné preto budú podľa Palka nasledujúce roky, keď by i schodok verejných financií mal klesať. Na tento rok je jeho úroveň naplánovaná na 2,9 percenta HDP.
Veľký priestor na šetrenie poskytuje štátna správa. "Jednou z možností znižovania výdavkov je pokles prezamestnanosti v štátnej správe. Úspory je však možné dosiahnuť aj v obciach, zdravotníctve a školstve," konštatuje Palko a dodáva, že nie je až také dôležité percento znižovania počtu zamestnancov v štátnej správe, ale to, že sa niečo ušetrí.
Dôležité je deficit znižovať
Analytik Tatra banky Róbert Prega hovorí, že aj keď je podiel deficitu na HDP vysoký, nie je to v rozvíjajúcej sa ekonomike negatívny stav. Dôležité je podľa neho to, že je schodok každoročne nižší a že vláda plánuje v znižovaní pokračovať. "Záverečný účet hovorí o tom, ako vie vláda dodržať svoje záväzky. To, že je výsledok lepší ako rozpočet, nebýva zvykom napríklad v okolitých krajinách," dodáva.
Priaznivo hodnotí deficit verejných financií i analytička ČSOB Silvia Čechovičová. Hovorí, že pomer deficitu k HDP je dôležitý tento rok, keď sa bude posudzovať pre plnenie kritérií na vstup do eurozóny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:01