Čínsky juanReuters
StoryEditor

J&T schladila rokovania s Číňanmi. Chce vysvetlenie

12.03.2018, 15:50
Skupinu znepokojujú informácie o finančnej situácii čínskej CEFC, ako aj správy o zatknutí predsedu predstavenstva Jie Ťien-minga.

Dlho pripravovaná transakcia vstupu čínskej investičnej skupiny CEFC Group (Europe) Company do J&T je v ohrození. Čínska strana má byť totiž v zásadných ekonomických problémoch a jej vrcholný predstaviteľ Jie Ťien-ming dokonca trestne stíhaný.

„Skupina J&T Finance Group SE v uplynulom týždni požiadala CEFC o jasné oficiálne stanovisko k informáciám, ktoré boli v posledných týždňoch publikované v domácich i zahraničných médiách. Pokiaľ uspokojivo nevyvráti správy o zásadných ekonomických problémoch skupiny a jasne nevysvetlí dôvody údajného stíhania jej vrcholného predstaviteľa, je dokončenie dlho pripravovanej transakcie do J&T Finance Group neprijateľné,“ informovala PR manažérka J&T Finance Group SE Monika Veselá.

CEFC na J&T nemá dosah
Prvé informácie o finančných problémoch CEFC sa pritom objavili už začiatkom marca. Podozrenia odštartovali po tom, ako agentúra Reuters informovala, že materská CEFC China Energy nemá problém krátkodobo si požičiavať peniaze za absurdne vysoké úroky, až na úrovni 36 percent ročne.

Preto sa začali objavovať špekulácie, či samotná investičná spoločnosť nemá problém s hotovosťou. V oficiálnom vyhlásení spoločnosti J&T potvrdila, že správy týkajúce sa Číňanov nemajú vplyv na fungovanie skupiny.

„CEFC je minoritným akcionárom bankového holdingu J&T Finance Group s podielom 9,9 percenta. CEFC z doterajších transakcií nevznikajú voči J&T žiadne práva nad rámec štandardného pasívneho investora,“ potvrdila Veselá.

Demonštratívne zadržanie
Okrem iného sa objavili aj správy o tom, že predseda Predstavenstva CEFC Jie Ťien-ming, ktorý je zároveň poradcom českého prezidenta Miloša Zemana, je vyšetrovaný pre podozrenia z ekonomickej kriminality.

Niektoré české médiá, ktoré sa odvolávali na podnikateľov i štátnych úradníkov zisťujúcich si podrobnosti priamo v Číne, priniesli informáciu o tom, že vo februári bol Jie Ťien-ming zatknutý. Firma ani čínske úrady však dosiaľ zatknutie nepotvrdili. Podľa kontaktov českého portálu Neovlivni.cz, ktorý o celej veci informoval, išlo o demonštratívne zatknutie, ktoré malo šéfovi Jie Ťien-mingovi odkázať, že prezident za ním nestojí.

Česká národná banka mala výhrady
Aj keď sa investičné skupiny na transakcii dohodli, proti zvyšovaniu podielu čínskej strany sa ohradila začiatkom roka Česká národná banka. Dôvodom bol nedostatočne preukázaný pôvod peňazí. Toto rozhodnutie však ešte nie je konečné, keďže sa CEFC proti verdiktu odvolala.

Dcérska firma CEFC Group (Europe) Company vo finančnej skupine J&T Finance Group držala podiel na úrovni 9,9 percenta. V marci 2016 sa však obe skupiny dohodli, že Číňania získajú polovičný podiel, za ktorý mali zaplatiť 980 miliónov eur. Problémovými má však byť približne 728 miliónov eur z celkovej sumy.

Plánované nákupy čínskej skupiny predstavil na investičnom fóre český prezident Miloš Zeman. Vstup do banky mal byť tou najväčšou investíciou v balíku. „Dňa 20. 11. 2017 boli v troch spoločných konaniach vydané rozhodnutia, ktorými sa zamietli žiadosti 10 subjektov z čínskej skupiny CEFC o udelenie predchádzajúceho súhlasu na nadobudnutie kontrolnej účasti na J&T Banke, a. s., J&T Investičnej spoločnosti, a. s., ATLANTIK finančné trhy, a. s., ktoré dosiahnu alebo prekročia 50 percent," píše česká centrálna banka.

CEFC špekulácie odmieta
Pri vstupe do Európy si čínska CEFC vybrala za svoje sídlo Českú republiku a zároveň nakúpila podiely v niekoľkých firmách. Skupina k prvému marcu posilnila vlastný kapitál o 13,5 miliardy českých korún, čo je v prepočte viac ako 530 miliónov eur, na takmer 576 miliónov eur.

„Materská spoločnosť so sídlom v Hongkongu vyjadrila posilnením kapitálu firmy dôležitosť, akú európskym projektom prikladá. Zároveň tým posilnila samostatnosť CEFC Group (Europe) Company. Zvýšenie vlastného kapitálu firmy je signálom, že spoločnosť je stabilným partnerom,“ uviedla spoločnosť.

Viceprezidentka európskej CEFC Marcela Hrdá navyše zdôraznila, že spoločnosť je pod vplyvom špekulatívnej mediálnej kampane. Tiež zdôraznila, že jej projekty sú aktuálne v siedmich európskych krajinách a fungujú nezávisle od materskej spoločnosti. Tiež odmietla to, že by akékoľvek jej spoločnosti čelili finančným či iným problémom.

01 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora 02 - Modified: 2023-06-20 15:19:43 - Feat.: - Title: Firma blízka J&T chystá pod Tatrami novú štvrť za 25 miliónov eur 03 - Modified: 2023-06-21 22:01:57 - Feat.: - Title: Luxusný kemp, vily aj hotel za 50 miliónov eur. Chorvátsko prilákalo finančníkov z J&T 04 - Modified: 2023-04-22 08:56:24 - Feat.: - Title: Historický kaštieľ je známy bizarnou prístavbou obchodného reťazca. Teraz v ňom majú byť luxusné byty 05 - Modified: 2023-04-17 13:28:40 - Feat.: - Title: J&T ide vzkriesiť staré Hypernovy: schátrané megapredajne chytia druhý dych
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 01:26