Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
13.03.2018, 00:00

Včelári: med je lacný, chceme dvakrát viac

Aktuálna hodnota sladkej pochutiny veľakrát nepokryje ani samotné náklady na jej spracovanie.

včely
Zdroj: Reuters

Cena spracovania či úľov, lokalita, ale aj nejasnosti okolo označovania pôvodu medu či nekalé praktiky niektorých spracovateľov. To všetko sú dôvody, ktoré na Slovensku ovplyvňujú cenu medu a produktov z neho.


Včelári si náročnosť pestovania medu uvedomujú, a preto požadujú, aby sa jeho cena zdvojnásobila. Avizujú, že cena šesť eur za kilogram je veľmi nízka. „Niektorí včelári predávajú med za tri až štyri eurá za kilogram, a to je už na hranici. Vyrobiť ho za túto cenu je takmer nereálne,“ tvrdí Jozef Čápek, vedúci sekretariátu Slovenského zväzu včelárov. Pokračuje, že práca pri včelách si vyžaduje množstvo času, energie, náklady na liečivá, technológie. Minimálna cena za kilogram by sa tak mala čoskoro posúvať na hranicu sedem až osem eur a chceli by sa dostať na cenu deväť až desať eur za kilogram medu v závislosti od druhu.


Radšej priamy predaj
Včelár Pavel Filo hodnotí, že podľa neho je šesť eur cena, ktorá je v danej kúpnej sile slovenskej spoločnosti slušná, ale platí len na predaj v malom. „Väčší producenti sa často musia uskromniť od spracovateľov aj cenou menej ako polovičnou,“ vysvetľuje Filo.


„Obchodné reťazce veľakrát požadujú toľko medu, koľko včelári nie sú schopní dodať,“ tvrdí Martin Zajíček, tajomník Slovenského zväzu včelárov. Predajne ho tak ponúkajú veľakrát aj za akciové ceny.

Nenechajte sa obmedzovať

Tento článok je súčasťou exkluzívneho obsahu HN. Pokiaľ si ho chcete dočítať do konca, predplaťte si jeden z troch nasledujúcich balíkov

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.