REUTERS/Toby Melville
StoryEditor

Brexit je pre Slovensko príležitosťou prilákať späť Slovákov žijúcich v Británii

13.03.2018, 15:18
Autor:
TASRTASR
Slovensko sa snaží nájsť spôsoby, ako využiť odchod Veľkej Británie z EÚ.

Odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie je pre Slovensko príležitosťou prilákať späť Slovákov, ktorí v ňom žijú. Zhodla sa na tom Medzirezortná koordinačná skupina pre brexit so zástupcami zamestnávateľov a ďalšími predstaviteľmi mimovládneho sektora.

"Hovorili sme o tom, ako využiť odchod Británie," povedal štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok, ktorý skupinu vedie. "Príležitosť vidíme v tom, že ľudia, ktorí išli do Veľkej Británie, sa budú môcť a chcieť na Slovensko vrátiť. Ide o veľmi kvalitnú pracovnú silu," vysvetlil prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Tomáš Malatinský. "Toto si vyžaduje súčinnosť všetkých zainteresovaných orgánov," doplnil Korčok.

"Dnes aj slovenský trh, napríklad IT služby alebo centrá vzdelávacích služieb, poskytuje veľmi dobré pracovné miesta s možnosťou flexibilného zamestnania," myslí si viceprezident IT Asociácie Slovenska Mário Lelovský. Podľa neho sa pri započítaní životných nákladov pracovníkom v niektorých sektoroch viac oplatí pracovať na Slovensku.

Skupina sa však zhodla aj na tom, že brexit so sebou prináša mnohé riziká. "Odchádza dôležitý obchodný partner," pripomenul Korčok. Británia je na Slovensku strategickým investorom a Slovensko má s ňou najväčší obchodný prebytok z krajín V4. "Naše podnikateľské subjekty, ktoré majú čulý obchod s Veľkou Britániou, stoja pred novými výzvami," pridal sa Malatinský.

Podľa Korčoka sa rokovania medzi EÚ a Britániou "dostávajú do rozhodujúcej fázy". Pripomenul, že konečnú dohodu s Veľkou Britániou musí EÚ dosiahnuť do októbra tohto roka.

01 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 02 - Modified: 2024-04-15 15:25:58 - Feat.: - Title: Bugár v HNtelevízii: Korčok si to u Maďarov pokazil dávno pred voľbami. Stačiť mohlo jedno vyjadrenie starostu 03 - Modified: 2024-04-14 07:42:10 - Feat.: - Title: Kto sa nádejal, že skončí politický blázninec, sa mýlil. Na Slovensko sa valia dve zásadné veci 04 - Modified: 2024-04-10 15:33:02 - Feat.: - Title: Migaľ z Hlasu v HNtelevízii: Kampaň bola na hrane z oboch strán, Korčokova prehra priniesla džihád 05 - Modified: 2024-04-10 08:12:52 - Feat.: - Title: Na juhu Slovenska prispeli k volebnému obratu maďarské médiá. Zasahovali do kampane v prospech Pellegriniho
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:14