Reuters
StoryEditor

Kyberútoky na finančné firmy sa stupňujú, poisťovne reagujú novými produktmi

16.03.2018, 09:55
Autor:
ČTKČTK
Poisťovne začali firmám aj obyčajným užívateľom ponúkať špeciálne poistenie kybernetických rizík.

Vo finančných službách sa za posledných päť rokov celosvetovo strojnásobil počet kybernetických útokov, vyplýva zo štúdie spoločností Accenture a Ponemon Institute. Poisťovne začali firmám aj obyčajným užívateľom ponúkať špeciálne poistenie kybernetických rizík.

"Aj keď náklady na riešenie počítačovej kriminality sa pri spoločnostiach poskytujúcich finančné služby stále zvyšujú, náš prieskum zistil, že majú významne vyváženejšiu a primeranejšiu úroveň výdavkov na kľúčové bezpečnostné technológie na boj proti sofistikovaným útokom ako spoločnosti z iných sektorov," uviedol Chris Thompson, ktorý v Accenture Security vedie sekciu bezpečnosti finančných služieb. 

To podľa neho platí najmä pri využívaní automatizácie, umelej inteligencie alebo technológií strojového učenia, čo by mohlo byť pre budúce úsilie v oblasti kyberbezpečnosti zásadné.

Podľa bezpečnostnej spoločnosti Eset bol rok 2017 rokom takzvaného ransomwaru. Ide o vydieračský softvér, ktorý blokuje operačný systém alebo šifruje dáta v ňom obsiahnutom a po užívateľovi potom vyžaduje výkupné za obnovenie systému. Bežní užívatelia, ale aj nadnárodné organizácie museli čeliť masívnym útokom, akými boli NotPetya alebo WannaCry.

Ransomware sa ale nezameriava len na klasické počítače. Zneužívajú ho aj útočníci, ktorí chcú zarobiť na vysokej popularite mobilných zariadení a najrozšírenejšieho operačného systému Android, vysvetlil analytik Esetu Lukáš Štefanko.

Na stále rastúce riziko kybernetických útokov reagujú tiež poisťovne ponukou nových poistných produktov. Firmám ponúka poistenie napríklad poisťovňa AIG Europe, zatiaľ čo koncovým užívateľom tieto služby ponúka napríklad poisťovne AXA, ČSOB alebo UNIQA.

01 - Modified: 2024-03-13 08:34:26 - Feat.: - Title: Ani Bory, ani Banská Bystrica. V rebríčku je prvá nemocnica zo severu, pacienti ich oceňujú ako hotel 02 - Modified: 2024-03-06 10:37:15 - Feat.: - Title: Oddeľujte prácu od súkromia, radí Eset. Osobné počítače do zamestnania neodporúča 03 - Modified: 2024-02-21 14:06:28 - Feat.: - Title: Na prerozdeľovaciu vyhlášku rezortu zdravotníctva sa strhla kritika, najmä pre málo peňazí pre ambulancie 04 - Modified: 2024-02-06 11:49:17 - Feat.: - Title: Dolinková nevylučuje, že bude žiadať dofinancovanie zdravotníctva. Poisťovne preddavky dostali 05 - Modified: 2024-01-23 12:31:21 - Feat.: - Title: Priemerný počet kyberútokov na Slovensku bol vyšší než globálny
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:50