StoryEditor

Bratislava zrušila megatender. Pravidlá súťaže o 140-miliónovú zmluvu boli porušené

16.03.2018, 11:07
Autor:
tbatbaTASRTASR
Dôvodom bolo závažné porušenie pravidiel súťaže, pochybiť mohol aj Úrad pre verejné obstarávanie.

Bratislava zrušila súťaž na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v hlavnom meste, ktorú vyhlásila koncom mája 2017 a viackrát ju predĺžila. Dôvodom bolo závažné porušenie pravidiel súťaže, pretože bola odhalená indentita niektorých účastníkov súťaže.

Na piatkovom brífingu to oznámil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal. Mesto chcelo s víťazom súťaže uzavrieť zmluvu na 20 rokov v predpokladanej výške 143,69 milióna eur bez DPH.

Celý proces verejného obstarávania prebiehal transparentne a striktne podľa zákona o verejnom obstarávaní. V priebehu tendra však došlo, nie zo strany hlavného mesta, k závažnému porušeniu pravidiel, ktoré môžu mať za následok spochybnenie celej súťaže, píše sa v tlačovej správe magistrátu mesta.

„Od začiatku nástupu do funkcie som chcel, aby mala Bratislava moderné efektívne verejné osvetlenie za najlepšiu cenu, ktoré nám otvorí priestor pre aplikovanie týchto smart riešení, ktoré sú pre správu moderných metropol 21. storočia nevyhnutnosťou,“ povedal primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Pochybiť mohol aj Úrad pre verejné obstarávanie

Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) vydal dňa 21. februára pre TASR tlačovú správu v ktorej žiada od hlavného mesta vysvetlenie, prečo opakovane predlžuje lehoty na predkladanie ponúk v súťaži na nového prevádzkovateľa verejného osvetlenia v Bratislave. V tejto správe zároveň ÚVO zverejnil mená účastníkov súťaže.

Zverejnením mien firiem, ktoré sa zapojili do súťaže "vznikla možnosť komunikácie medzi zástupcami daných subjektov, v dôsledku čoho môže byť ovplyvnený výsledok verejného obstarávania a závažne ohrozená aj regulárnosť a zákonnosť súťaže samotnej.," povedala pre HN hovorkyňa magistrátu Bratislavy Zuzana Onufer. 

Zverejnením mien firiem došlo k ohrozeniu postupu zadávania zákazky. Podľa hovorkyne došlo k "vytvoreniu podmienok pre možné kolúzne správanie hospodárskych subjektov na trhu vo vzťahu k tomuto verejnému obstarávaniu, pričom verejný obstarávateľ nemá možnosť prijať účinné opatrenia na odstránenie vzniknutého stavu ktorý nespôsobil."  

Na otázku, či nehrozí zverejnením mien vznik kartelu hovorkyňa povedala, že "aj táto možnosť prichádzala do úvahy." 

"V tejto súvislosti hlavné mesto včera tender na verejné osvetlenie zrušilo," dodala Onufer.  

ÚVO hovorí o neštandardnom postupe

Celý spôsob zabezpečenia osvetlenia je podľa vyjadrení ÚVO "neštandardný". "Hlavné mesto Bratislava niekoľkokrát zvolilo postup, priame rokovacie konanie, opakovane zabezpečuje osvetlenie cestou, ktorá sama o sebe istým spôsobom obmedzuje hospodársku súťaž."

Podľa informácií ÚVO prebieha konanie o uložení pokuty za takýto postup magistrátu v roku 2016 a postupy za rok 2017 sú v štádiu kontroly. 

Úrad pre verejné obstarávanie momentálne preveruje, či súťaž je v súlade so zákonom o verejnom obstarávaní. 

"Úrad pre verejné obstarávanie konal v medziach platných právnych predpisov, keďže len oznámil informácie, ktoré sú zákonne prístupné, ktoré oznámiť mohol a týkajú sa konaní o námietkach, ktoré vzniesli záujemcovia voči podmienkam nastaveným zo strany verejného obstarávateľa, t.j. magistrátu. Úrad ďalej uvádza, že niektorí z označených záujemcov v minulosti už prostredníctvom mediálne známych informácií prejavili záujem o účasť v danej súťaži," informuje úrad. 

V žiadnom prípade však nemožno hovoriť o zverejnení mien firiem zapojených do súťaže, kedže neuplynula lehota na predkladanie ponúk, dodáva ÚVO. 

Na novú súťaž sa musí ešte počkať

O verejné osvetlenie sa dlhé roky stará firma Siemens. Pôvodná zmluva, ktorá bola viac ako 30 krát dodatkovaná, uplynula koncom roka 2016. 

Zrušenie súťaže je úkon, ktorý má svoj zákonný proces. Z toho dôvodu hlavné mesto počká na ukončenie tohto procesu a urobí kroky, aby mesto v obstarávaní pokračovalo, píše sa v tlačovej správe magistrátu. 

01 - Modified: 2024-04-23 14:02:16 - Feat.: - Title: Bratislavský Slovnaft čakajú v najbližších týždňoch odstávky. Potrvajú až do polovice júna 02 - Modified: 2024-04-24 13:18:02 - Feat.: - Title: Šofér bratislavskej električky Marek: Za meškanie často môžu ľudia. Ak vás vodič nepočká, nemusí to byť len jeho škodoradosť 03 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Takto sme mali fičať Bratislavou: Pozrite si archívne zábery a vizualizácie nepostaveného metra 04 - Modified: 2024-04-20 07:46:00 - Feat.: - Title: Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni 05 - Modified: 2024-04-21 10:56:29 - Feat.: - Title: Príbeh ako z filmu. Margita na sklonku života našla útočisko v bratislavskej knižnici, po smrti jej darovala polovicu majetku
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 08:18