Patrik Tkáč
StoryEditor

Miliardový biznis padol. Číňania vzdávajú boj o podiel v J&T Finance Group

19.03.2018, 17:35
Čínska strana stiahla svoju žiadosť o polovičný podiel v československej finančnej skupine

Mal to byť jeden z najväčších obchodov skupiny CEFC mimo územia Číny. Pri jeho uzatváraní boli dokonca aj český prezident Miloš Zeman a jeho čínsky náprotivok Si Ťin-pching. Z navyšovania podielu v J&T Finance Group nakoniec nič nebude.

Čínska strana nakoniec stiahla svoju žiadosť o polovičný podiel v československej finančnej skupine, ktorú ešte vlani zaslali Českej národnej banke. Momentálne v nej Číňania kontrolujú 9,9 percentný podiel. Celá transakcia mala mať hodnotu takmer miliardy eur.

"Stiahnutie žiadosti vnímame ako logické vyústenie súčasnej situácie. CEFC je minoritným akcionárom JTFG, rokovania o ďalšom postupe zatiaľ neprebehli," reaguje v stanovisku zaslanom HN J&T. 

Na výzvedách v Pekingu
Práve Česká národná banka mala s plánovanou transakciou problém. Podľa nej nedokázala skupina CEFC dôsledne vysvetliť pôvod časti finančného balíka, ktorý mal byť na túto transakciu použitý.

Ako benzín priliaty do ohňa navyše poslúžili aj informácie o tom, že predseda predstavenstva skupiny CEFC Jie Ťien-ming je v rukách čínskej polície. Overiť túto informáciu išiel do Šanghaja kancelár prezidenta Zemana Vratislav Mlynář. Tomu bola správa o vyšetrovaní predsedu predstavenstva, ktorý je zároveň poradcom českého prezidenta, potvrdená.

Vyšetrovanie ale nie je vedené proti samotnej spoločnosti CEFC China. Tá potvrdila, že má záujem o pokračovaní svojich projektov u našich susedov. „Deklarovaná bola plná podpora nielen ziskovým projektom, ale aj rozvoju neziskových aktivít akými sú Centrum tradičnej čínskej medicíny a SK Slavia Praha,“ povedal pre portál echo24.cz hovorca CEFC Europe Pavel Bednář.

Pochybnosti u susedov
Problémovými v celej transakcii malo byť približne 728 miliónov eur z celkovej sumy investície vo výške 980,6 milióna eur. Na prevzatie kontrolného podielu v J&T Finance Group už čínsky CEFC pritom získal súhlas od Európskej centrálnej banky, Národnej banky Slovenska, a do centrálnych bánk Chorvátska, Ruska a Barbadosu.

„CEFC China plne spolupracuje s českým národným bankovým regulátorom a komunikáciu zo strany ČNB považuje za štandardnú a plne profesionálnu. Požiadavky ČNB na dokumentačné zdôvodnenie žiadosti vníma ako plne oprávnené, " uviedol vtedy riaditeľ komunikácie CEFC Group (Europe) Company Pavel Bednář. CEFC sa najprv proti rozhodnutiu odvolala.

Ak by celá transakcia prešla cez všetkých regulátorov, z J&T Finance Group by sa oficiálne stala čínska finančná inštitúcia, ktorá by svoje hospodárske dáta konsolidovala v Ázii.

Pri vstupe do Európy si čínska CEFC vybrala za svoje sídlo Českú republiku a zároveň nakúpila podiely v niekoľkých firmách. Skupina k prvému marcu posilnila vlastný kapitál o 13,5 miliardy českých korún, čo je v prepočte viac ako 530 miliónov eur, na takmer 576 miliónov eur.

Ešte minulý týždeň navyše informovala, že bezo zmien riadi svoje investičné portfólio vo všetkých oblastiach, ktorým sa venuje. Teda na poli financií, letectva, cestovného ruchu, priemyslu, výroby i nehnuteľností a športu.

01 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora 02 - Modified: 2023-06-20 15:19:43 - Feat.: - Title: Firma blízka J&T chystá pod Tatrami novú štvrť za 25 miliónov eur 03 - Modified: 2023-06-21 22:01:57 - Feat.: - Title: Luxusný kemp, vily aj hotel za 50 miliónov eur. Chorvátsko prilákalo finančníkov z J&T 04 - Modified: 2023-04-22 08:56:24 - Feat.: - Title: Historický kaštieľ je známy bizarnou prístavbou obchodného reťazca. Teraz v ňom majú byť luxusné byty 05 - Modified: 2023-04-17 13:28:40 - Feat.: - Title: J&T ide vzkriesiť staré Hypernovy: schátrané megapredajne chytia druhý dych
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 10:54