StoryEditor

Slováci vidia, že im euro pomohlo

21.03.2018, 23:00
Akékoľvek podozrenia a obvinenia z nesprávneho nakladania s prostriedkami EÚ treba dôsledne vyšetriť, tvrdí pre HN šéf Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislav Miko.

Slovensko sa už niekoľko týždňov zmieta vo vážnej politickej kríze. Čo na to hovorí Európska komisia, je vývojom u nás znepokojená?
Prirodzene, Európska komisia je o dianí na Slovensku informovaná a vývoj situácie podrobne sleduje. Čo sa týka podozrení v oblasti korupcie, tolerancia Európskej komisie voči nej je nulová. Od členských štátov očakávame, že jej budú účinne predchádzať. Akékoľvek podozrenia a obvinenia z nesprávneho nakladania s prostriedkami Európskej únie berieme vážne a je potrebné ich dôsledne vyšetriť.

Chystá sa Únia v tomto smere prijať voči našej krajine nejaké opatrenia?
Komisia požiadala slovenské orgány o pravidelné informovanie o pokroku vyšetrovania potenciálneho zneužívania európskych prostriedkov.

Minulý týždeň ste sa stretli s prezidentom Andrejom Kiskom. Sprostredkovali ste mu reakciu Európskej komisie na súčasný vývoj?
Toto stretnutie bolo naplánované už začiatkom roka ako moja inauguračná návšteva u prezidenta. Predstavil som seba, prácu Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku aj naše, respektíve moje plány do budúcnosti. Diskutovali sme o vzťahu ľudí k Európskej únii. Tiež o tom, ako je dôležité pripomínať, že Únia nie je len o peniazoch, ale hlavne o hodnotách, ako sú mier, demokracia či solidarita.


Čo ste Kiskovi ešte povedali?
Pripomenul som mu, že proeurópske vnímanie Slovenska sa dostatočne neodráža v kontexte volieb do Európskeho parlamentu, kde Slovensko skončilo úplne na konci s volebnou účasťou 13 percent. Jednou z našich priorít je prispieť k tomu, aby o rok Slováci opustili poslednú pozíciu a prišli voliť vo väčšom počte.

Ste v kontakte aj so slovenskou vládou? Čo hovoríte vy, respektíve Európska komisia na možnosť predčasných volieb?
Určite viete, že Európska komisia nezasahuje a nekomentuje vnútorné dianie v členskom štáte, ak nejde o veci, ktoré má vo výlučnej alebo aspoň v zdieľanej kompetencii. Samozrejme, situáciu sledujeme, aby sme boli schopní primerane reagovať a naďalej zabezpečiť obojstranný tok dôležitých informácií.

Môže vražda Jána Kuciaka a jeho snúbenice otriasť dosiaľ takmer bezproblémovým obrazom Slovenska v Európe?
Čo sa týka vraždy novinára a jeho snúbenice, tento zbabelý čin jednoznačne odsudzujeme. Zabíjanie a ohrozovanie novinárov nemá v Európe miesto. Nemá miesto ani v žiadnej demokracii.

Čo hovoríte na snahy vytvoriť medzinárodný tím, ktorý by tento zločin vyšetroval?
Ako minulý týždeň počas plenárneho zasadnutia Európskeho parlamentu k tejto téme uviedol aj komisár pre bezpečnostnú politiku Julian King, Európska komisia podporuje medzinárodné vyšetrovanie a medzinárodnú policajnú spoluprácu pri vyšetrovaní tejto dvojnásobnej vraždy. Je tiež dôležité, aby slovenské úrady spolupracovali s Európskym úradom pre boj proti podvodom (OLAF) na objasnení možného zneužívania eurofondov. Komisár King zároveň pripomenul, že Komisia vlani predložila iniciatívu na ochranu informátorov o podvodoch a korupčných kauzách.

Poďme teraz k vášmu pôsobeniu na Zastúpení. Do Bratislavy ste prišli z Bruselu, kde ste v rámci Európskej komisie vykonávali vysokú funkciu na pozícii generálneho riaditeľa pre zdravie a bezpečnosť potravín. Prečo ste sa rozhodli pre zmenu a vybrali si práve post vo svojej rodnej krajine?
Predovšetkým preto, že na spomínanej pozícii som bol už sedem rokov. Platí tam nepísané pravidlo, že po určitom čase je vhodné rotovať na nejaké nové miesto. Takže som sa už istú chvíľu pozeral na to, čo by som mohol robiť. Avšak ten hlavný dôvod, prečo som si vybral práve Bratislavu, bol trochu inde.

Kde je teda ten dôvod?
Ja veľmi citlivo vnímam, ako sa vyvíja politická a spoločenská situácia v strednej Európe, odkiaľ pochádzam. V rámci vzťahu Vyšehradskej štvorky voči Európskej únii došlo k mnohým závažným diskusiám. Zaznamenali sme určitý pokles, ja osobne to nazývam eróziou...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 14:33:44 - Feat.: - Title: Po desiatich rokoch diverzifikujeme. Slovensko predalo švajčiarskym investorom dlhopisy za 653 miliónov 04 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 05 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 05:00