Minister financií Peter KažimírTASR/Martin Baumann
StoryEditor

Poistná daň bude mať jednotnú sadzbu, Kažimír chce vyzbierať 36 miliónov ročne

27.03.2018, 11:12
Z aktuálnej verzie návrhu vyplýva, že ministerstvo ustúpilo od zaťaženia životného poistenia. Viacero sadzieb sa zjednotilo na najvyššiu osempercentnú.

Ministerstvo financií prehodnotilo výšku sadzieb pri neživotnom poistení. Vyplýva to z materiálu, ktorý rezort financií poslal na posúdenie vplyvov na ministerstvo hospodárstva. Podľa nového návrhu by boli zmluvy neživotného poistenia zaťažené osempercentnou sadzbou. „Je to návrh, o ktorom sa rokuje v rámci rozpočtových konaní, preto je nateraz predčasne hovoriť o finálnej podobe predkladaného zákona,“ reagovalo tlačové oddelenie. 

Životné poistenie oslobodia

Výnimkou je poistenie zodpovednosti za škodu pri prevádzke motorového vozidla, ktoré je už dnes zaťažené osempercentným odvodom. Ten ide do rozpočtu ministerstva vnútra a je z neho hradený napríklad nákup záchranárskej techniky. V prípade životného poistenia sa už s daňou nepočíta. Nové zaťaženie má platiť už od októbra 2018.

Začiatkom roka predložilo ministerstvo financií návrh, v ktorom počítalo s viacerými sadzbami v rozmedzí dvoch až ôsmych percent plus extra daňou za poistenie luxusných plavidiel a lietadiel. Podľa pôvodného návrhu v prípade viacerých sadzieb chcelo ministerstvo vyzbierať 57 miliónov eur ročne. Aktuálne sa v dopadoch vplyvoch na verejné financie spomína necelých 36 miliónov za rok 2019. Za posledný kvartál by to malo byť takmer deväť miliónov eur.

Platia dva odvody

Dnes platia poisťovne z neživotného poistenia odvod, tiež vo výške osem percent. Ten je však podľa rezortu financií nesystémovým a neefektívnym opatrením. Navyše spôsobuje nerovnaké zaobchádzanie v závislosti od toho, či zmluvy boli uzatvorené pred rokom 2017 alebo neskôr. Pôvodný zámer bol, aby sa zaťaženie týkalo aj starších zmlúv, to však nie je možné.

Poisťovne sú tiež zaťažené takzvaným osobitným odvodom z podnikania v regulovaných odvetviach. Stanovený je ako 0,00726 násobku hospodárskeho výsledku z regulovaných činností. Ten má podľa rezortu reagovať na nedokonalosť regulácie a na to, že firmy, ktoré ho platia, pôsobia v prostredí, kde dosahujú extra marže.

Slovenská asociácia poisťovní v reakcii pripomenula, že pôvodný zákon bol v roku 2012 predkladaný ako dočasné „opatrenie na spravodlivejšie a ekonomicky efektívnejšie rozdelenie bremena vplyvov krízy“ a neskôr bola jeho platnosť predĺžená do roku 2016. Tiež dodala, že poisťovníctvo nepatrí medzi klasické regulované odvetvia, pretože nemajú na Slovensku monopol a ani regulované ceny.

Na úkor zisku

Samotné poisťovne dnes nemajú jasno, ako návrh zapracovať. Pri starších zmluvách nie je jasné, či poisťovňa bude môcť poistné zvýšiť o daň, upozornila v januári Slovenská asociácia poisťovní. Vyjadrenia ministerstva naznačujú, že presun ťarchy na klienta nechcú. Poisťovne by mali záťaž platiť na úkor svojich marží či znížením provízií. Tie plánuje ministerstvo obmedziť nepriamo v prípade investičného životného poistenia ohraničením poplatku v prvých rokoch.

Samotné poisťovne sú však povinné podnikať obozretne, pravidlá Solvency II ich nútia vytvárať kapitálové vankúše. Pokiaľ má byť nová daň súčasťou nákladov, poisťovne budú musieť nanovo prepočítať a nechať si odobriť ceny.

Na poistný sektor nemožno hľadieť ako na extra bohatý. Národná banka Slovenska v správe o finančnej stabilite hovorí, že po odpočítaní jednorazových vplyvov z roku 2016 sa medziročne sektoru zvýšil v prvom polroku 2017 hrubý zisk o dve percentá. „Čistý dokonca medziročne klesol až o desať percent.“

01 - Modified: 2024-04-18 16:08:21 - Feat.: - Title: Lídri Únie prerokovali možnosti posilnenia konkurencieschopnosti únie. Štáty majú výhrady k úprave daní 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 03 - Modified: 2024-04-10 08:14:02 - Feat.: - Title: Daň zo sladených nápojov je istá. Pomôže nám v boji proti pandémii obezity? 04 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Seriál o pôde a majetku 05 - Modified: 2024-03-19 08:09:30 - Feat.: - Title: Daňová smernica BEFIT má kritikov. Argumentujú suverenitou štátov aj odchodom podnikov z EÚ
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 05:15