TASR/František Iván
StoryEditor

Štát má vyplatiť Talianom spájaných s mafiou takmer pol milióna eur

27.03.2018, 13:47
Dotácie boli pre firmy okolo Antonina Vadalu a Diega Rodu schválené na jeseň minulého roku.

Firmám okolo talianskych podnikateľov Antonina Vadalu a Diega Rodu by mal štát vyplatiť 419-tisíc eur. Poľnohospodársku dotáciu majú od štátu schválené ich dve firmy - Tra.ce.r. export-import a Agorluk. Informáciu priniesol Trend. 

Štát mal dotácie týmto dvom firmám schváliť ešte minulý rok v októbri a novembri, vyplatené zatiaľ neboli. Podľa informácií Trendu neexistuje automatická stopka na zastavenie dotácií. 

Agentúra by mohla od zmlúv uzavretých s talianskymi firmami odstúpiť iba v prípade porušenia pravidiel. 

Trend upozorňuje aj na to, že štát dotácie pre Talianov schválil v čase, keď iné ich v minulosti eurofondami podporené firmy boli v konkurze, čo poukazuje na nedostatočnú kontrolu zo strany rezortu pôdohospodárstva. 

Dostali milióny

Pôdohospodárska platobná agentúra sa však bráni, že v jej kompetenciách nie je posudzovať minulosť žiadateľov a teda nemôže brať ohľad na to, že iné firmy žiadateľov v minulosti skrachovali. Štát posudzuje len hospodárenie konkrétnej firmy dva roky dozadu. 

Štát od roku 2004 vyplatil Talianom milióny eur v rôznych dotáciách. Celkovo 22 poľnohospodárskym firmám z priameho dosahu talianskych podnikateľov spájaných s organizovaným zločinom štát vyplatil dokopy viac ako 65,5 milióna eur. A to cez priame eurofondové platby, ale aj štátne dotácie.

Vyplýva to z rozsiahlej dokumentácie, ktorú médiám sprístupnil rezort pôdohospodárstva a jeho Pôdohospodárska platobná agentúra. Na podnikanie Talianov v regióne Zemplína upozornil zavraždený novinár Ján Kuciak v článku, ktorý nestihol dokončiť.

Mnohé firmy skončili v konkurze

Napriek značnej podpore z verejných financií agropodniky Talianov zápasia s finančnými problémami. Zabúdajú na splatnosť faktúr svojich dodávateľov, výplaty nechodia ani zamestnancom, firmy pritom vykazujú i záväzky po lehote splatnosti voči štátu – na poistnom či daniach. 
Východoslovenských Talianov pritom naháňajú exekútori. Proti prebiehajúcim exekúciám sa však bránia vyvádzaním majetku zo svojich firiem. 

Až štyri firmy Rodovcov požiadali v poslednom čase súdy o ochranu pred veriteľmi. Spoločnosti CO.BE.R. a Mangini zo Sobraniec už svoje dlhy v reštrukturalizácii úspešne zoškrtali, Agrokomplex a Agridea Sobrance sa svojich záväzkov aktuálne pod dohľadom prešovského súdu zbavujú. Iba tieto štyri spomínané podniky pritom z Pôdohospodárskej platobnej agentúry vytiahli od roku 2004 približne 19,3 milióna eur. 

01 - Modified: 2022-02-09 07:00:40 - Feat.: - Title: Diego Roda získal len za posledný polrok státisíce eur. Platobná agentúra ich poskytla jeho dvom farmám 02 - Modified: 2022-02-04 20:20:13 - Feat.: - Title: Talian Diego Roda získal od štátu milióny eur, no zadlžené firmy posiela do konkurzu 03 - Modified: 2020-12-13 19:31:51 - Feat.: - Title: Z tekvíc olej už nebude, štát zaplatí za polievku 04 - Modified: 2020-05-14 08:48:02 - Feat.: - Title: Lučanský je rozhorčený, že elitný tím nedal zanalyzovať Vadalov telefón 05 - Modified: 2020-05-13 13:30:13 - Feat.: - Title: Nový šéf SIS reagoval na správy medzi Troškovou a Vadalom. Problémom sa dalo vyhnúť, tvrdí
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 13:06