BTB/Adam a Matej Kováčovci
StoryEditor

Slovensko doháňa priemernú úroveň ekonomiky EÚ rýchlejšie ako Česko, ale stále za ním zaostáva

28.03.2018, 13:47
Autor:
ČTKČTK
Najzreteľnejšie sa spoločné korene českej a slovenská ekonomiky prejavujú v závislosti na automobilovom priemysle.

Slovensko doháňa priemernú úroveň ekonomiky EÚ rýchlejšie ako Česko, ale stále za ČR zaostáva. Najviditeľnejšou spoločnou črtou oboch ekonomík je ich závislosť na automobilovom priemysle. Najviac sa odlišujú vo vývoji pracovného trhu, kedy v Česku je trikrát nižšia miera nezamestnanosti. Vyplýva to zo štúdie ku štvrťstoročiu od rozdelenia Československa, ktorú dnes novinárom predstavila ČSOB.

Český hrubý domáci produkt prepočítaný na jedného obyvateľa dosiahol predvlani 88 percent priemeru EÚ, od roku 1995 si tak Česi polepšili o 12 percentuálnych bodov. Slovensko doháňa Európu oveľa rýchlejšie, za rovnakú dobu poskočilo o 29 bodov. Štartovej pozície Slovenska ale bola oveľa horšia, HDP na hlavu preto v roku 2016 dosiahol len 77 percent priemeru EÚ.

V roku 2004 Česko aj Slovensko spoločne vstúpili do EÚ. Po piatich rokoch sa ich cesty znova rozdelili. Na prahu globálnej finančnej krízy sa SR rozhodla prijať jednotnú európsku menu a stať sa súčasťou eurozóny.

"Ani v podmienkach extrémneho vonkajšieho ekonomického tlaku, ktorému boli obe ekonomiky vystavené na prelome prvej a druhej dekády tohto storočia, sa nepotvrdilo, že by prechod na euro, resp. zotrvanie pri korune, znamenalo pre jednu či druhú ekonomiku jasnú a nespochybniteľnú konkurenčnú výhodu pri dynamike hospodárskeho rastu," uviedol hlavný ekonóm ČSOB Martin Kupka.

Najzreteľnejšie sa spoločné korene českej a slovenská ekonomiky prejavujú v závislosti na automobilovom priemysle. V oboch krajinách sa ročne vyrobí cez milión vozidiel, čo je v súčte 13 percent výroby áut v EÚ.

V prepočte na obyvateľa sú obe krajiny na prvých dvoch priečkach na svete, ostatné ich nasledujú s veľkým odstupom. "Relatívne vysokú závislosť na automobilovom priemysle potvrdzuje aj podiel tohto sektora na celkovej pridanej hodnote. Obe krajiny sú tak 'vydané napospas' cyklickému dopytu po nových osobných autách v Európe, ktorý práve kulminuje," upozornil analytik ČSOB Petr Dufek.

Veľkou odlišnosťou je situácia na pracovnom trhu. Rozdiel medzi nezamestnanosťou v Česku a na Slovensku vždy predstavoval najmenej štyri percentuálne body. Kým česká nezamestnanosť je teraz na historickom dne, na Slovensku dosahuje 7,4 percenta. ČR rovnakú mieru nezamestnanosti zažilo naposledy pred ôsmimi rokmi.

Slovensko dlhodobo bojuje nielen s vysokou nezamestnanosťou, ale aj s pomalým rastom ponuky pracovných miest. "Dochádza tak k situácii, keď Slováci často odchádzajú za prácou do Česka, ktoré je v súčasnosti na prílive zahraničných pracovníkov bytostne závislé," pripomenul Dufek. Aj keď sa situácia na Slovensku v tomto smere v posledných rokoch zlepšuje, zostáva miera nezamestnanosti v porovnaní s ČR trojnásobná.

01 - Modified: 2024-04-20 16:33:21 - Feat.: - Title: Český štátny dlh vzrástol v marci na rekordnú úroveň 02 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodová nerovnosť v odmeňovaní poškodzuje celé hospodárstvo 03 - Modified: 2024-04-11 14:00:00 - Feat.: - Title: Apple ukázal, že prejsť na iPhone 15 z predchodcu nemá zmysel 04 - Modified: 2024-04-08 10:28:48 - Feat.: - Title: Priemyselná výroba v Česku sa po troch mesiacoch vrátila k rastu. Zachránil ju automobilový priemysel 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Kto nesporí, nie je Čech. Západní susedia prekonávajú rekordy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 17:53