StoryEditor

Bankové poplatky Slovákom neprekážajú

Český úrad pre ochranu hospodárskej súťaže, ekvivalent slovenského Protimonopolného úradu, začal správne konanie proti najväčším miestnym bankám.

Slováci sa nesťažujú na trvanie medzibankových prevodov a na rozdiel od Čechov im neprekáža ani výška bankových poplatkov. Česká obchodná inšpekcia plánuje na základe sťažností spustiť kontrolu v bankách. Podľa ústrednej riaditeľky Slovenskej obchodnej inšpekcie Nadeždy Machútovej u nás ešte nezaznamenali ani jedno podanie.
"Konanie nezačneme, takéto preverovanie ani nie je v našej kompetencii a overovať oprávnenosť výšky poplatkov - to je už vopred zarúbaná cesta," dodáva.
Aktívne sú skôr inštitúcie chrániace hospodársku súťaž. Český úrad pre ochranu hospodárskej súťaže začal správne konanie proti najväčším miestnym bankám. Českú sporiteľňu, Komerčnú banku a ČSOB obvinil, že vytvorili kartel a klientom účtujú neprimerané poplatky.
Hrozí niečo podobné aj slovenským bankám, ktoré síce majú vyššie úroky, ale na druhej strane pre vyššiu výnosnosť uplatňujú nižšie poplatky? Ako pre HN uviedla šéfka Protimonopolného úradu Danica Paroulková, kontrolóri úradu už bankové poplatky na Slovensku preverujú zhruba pol roka, pričom fyzicky navštívili aj Asociáciu bánk. "Zatiaľ máme len čiastkové analýzy, ale je možné, že sa necháme inšpirovať českými kolegami," načrtla ďalší vývoj.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 04:00