StoryEditor

Prijatie eura je otázne

03.12.2006, 23:00
Autor:
TASRTASR
Žiadna z nových členských krajín Európskej únie nespĺňa všetky kritériá na prijatie eura. Väčšine spôsobuje najväčšie problémy vysoká inflácia a rozsiahle schodky verejných financií.

Žiadna z nových členských krajín Európskej únie nespĺňa všetky kritériá na prijatie eura. Väčšine spôsobuje najväčšie problémy vysoká inflácia a rozsiahle schodky verejných financií. Najbližšie k splneniu potrebných kritérií je Cyprus. Vyplýva to z návrhu správy Európskej komisie, ktorý získala agentúra Reuters pred jeho publikáciou 6. decembra.
Slovensko môže podľa Európskej komisie v prípade zvýšeného úsilia stihnúť prijať euro podľa plánu v roku 2009. Zatiaľ spĺňame iba jedno kritérium z piatich, a to kritérium týkajúce sa dlhodobých úrokových sadzieb z vládnych dlhopisov, ktoré môžu byť maximálne o dva percentuálne body vyššie ako v troch členských štátoch EÚ s najnižšou infláciou.
Slovensko zatiaľ nezladilo svoj zákon o centrálnej banke s legislatívou EÚ. V októbri dosiahla ročná miera inflácie na Slovensku 4,3 percenta, pričom referenčná hodnota sa nachádzala na úrovni 2,8 percenta. Krajina, ktorá sa uchádza o vstup do eurozóny, môže mať infláciu maximálne o 1,5 percenta vyššiu ako je priemer v troch krajinách EÚ s najnižšou infláciou. Okrem toho deficit verejných financií je stále nad požadovaným trojpercentným stropom a slovenská mena nie je dostatočne dlho zapojená do mechanizmu výmenných kurzov ERM II.
Podľa komisie by mala inflácia na Slovensku v rokoch 2007 a 2008 klesať. Návrh štátneho rozpočtu zasa v budúcom roku počíta so schodkom verejných financií na úrovni 2,9 percenta hrubého domáceho produktu.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 03:17