StoryEditor

Ministerstvá sa do prepúšťania nehrnú

19.10.2006, 00:00
Pripravované znižovanie počtu štátnych zamestnancov v budúcom roku nebude jednoduché. Uznesenie vlády nariaďuje ministerstvám zabezpečiť zníženie plánovaného počtu zamestnancov o 20 percent.

Pripravované znižovanie počtu štátnych zamestnancov v budúcom roku nebude jednoduché. Uznesenie vlády z minulého týždňa nariaďuje ministerstvám zabezpečiť zníženie plánovaného počtu zamestnancov štátnych príspevkových a rozpočtových organizácií o 20 percent. Prepúšťanie sa tak môže dotknúť vyše 30-tisíc ľudí. Podľa bývalého šéfa zrušeného Úradu pre štátnu službu Ľubomíra Plaia by pri plnom uplatnení nariadenia mohla vláda usporiť na platoch zhruba 1,5 miliardy korún.
Najlepší idú medzi prvými
Ministerstvo financií ráta s úsporami na zrušených miestach až v roku 2008. "Znižovanie počtu zamestnancov nie je cieľom. Je len prostriedkom, ako znížiť náklady na výkon štátnej správy," tvrdí Miroslav Šmál, hovorca ministerstva financií, ktorého návrh na úspory v štátnej správe presadilo. Pri skončení štátnozamestnaneckého pomeru v prípade organizačných zmien totiž budú musieť organizácie vyplatiť dvoj- až trojmesačnú náhradu platu.
Podľa Plaia bude ťažké posúdiť objektivitu prepúšťania štátnych zamestnancov. "Vždy odchádzajú ako prví tí najlepší, zostanú politickí nominanti a tí, čo majú problém nájsť si inú prácu," tvrdí Plai. Odborári sa k pripravovanému znižovaniu ešte nechceli vyjadrovať. Ako povedal HN hovorca Konfederácie odborových zväzov Ľubomír Čierny, spoločné stanovisko musia ešte prijať jednotlivé odborové orgány.
Ešte dúfajú
Znižovanie počtu zamestnancov sa má týkať predovšetkým ministerstiev. Tie majú do konca roka predložiť analýzy stavu zamestnancov s návrhom na ich šetrenie. Niektoré rezorty sa spoliehajú na formuláciu uznesenia, ktoré hovorí, že pri prepúšťaní sa má prihliadať na možnosti rezortu.
Priestor na znižovanie počtu zamestnancov v súčasnosti nevidí ministerstvo zdravotníctva či ministerstvo regionálneho rozvoja a výstavby. "Ministerstvo zdravotníctva patrí medzi ústredné orgány s najnižším počtom zamestnancov a s množstvom kompetencií, bude preto obťažné pristúpiť k znižovaniu počtu zamestnancov," tvrdí hovorkyňa rezortu Siliva Balázsiková. Minister zdravotníctva mal tiež vypracovať analýzu stavu zamestnancov nemocníc. Zdravotných zariadení by sa však prepúšťanie malo dotknúť len minimálne.
Minister výstavby a regionálneho rozvoja potrebuje namiesto prepúšťania zamestnancov kvôli čerpaniu eurofondov prijať nových. "S najväčšou pravdepodobnosťou budeme musieť kapacity posilniť, o čo nás žiadala aj Európska komisia," tvrdí hovorca rezortu Miroslav Bátovský.
Ďalší sú pripravení
Niektoré rezorty, naopak, prijali uznesenie vlády ako hotovú vec. Ministerstvo školstva odhaduje, že môže znížiť počet pracovníkov o 15 percent oproti súčasnému stavu. "Zvýšené nároky však v roku 2007 predpokladáme na počet pracovníkov Agentúry Ministerstva školstva pre štrukturálne fondy EÚ," tvrdí Viera Trpišová, hovorkyňa ministerstva školstva. Či sa prepúšťanie dotkne aj učiteľov, je podľa nej v kompetencii jednotlivých samospráv.
Uznesenie vlády o 20-percentnom znížení počtu zamestnancov plánuje splniť ministerstvo pôdohospodárstva, ostatné rezorty sa vyjadrujú opatrne s tým, že musia počkať na výsledky auditov. "Každé ministerstvo musí urobiť analýzu a ak budú úspory malé, budú musieť hľadať viac," tvrdí Šmál. Priestor na znižovanie počtu zamestnancov však vidí aj samotné ministerstvo financií. A to aj napriek tomu, že za exministra Ivana Mikloša sa znížil počet zamestnancov takmer o tretinu.

Neobsadené miesta na vybraných ministerstvách
Voľné štátnozamestnanecké miesta
Ministerstvo vnútra 152
Ministerstvo výstavby 60
Ministerstvo financií 37
Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny 34
Ministerstvo školstva 37
Ministerstvo zdravotníctva 21
Ministerstvo pôdohospodárstva 30
Zdroj: ministerstvá

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:03