StoryEditor

Postoj Slovenska k harmonizácii daní sa nemení

Návrh harmonizácie základov korporátnych daní, ktorú tento týždeň odsúhlasil Európsky parlament sa, na Slovensku nestretol s pochopením. Okrem vlády so zjednotením daňových základov nesúhlasí ani väčšina podnikateľov, hoci niektorí ekonómovia tvrdia, že z dlhodobého hľadiska je to nevyhnutný krok. Musí však ísť o postupný proces.
Návrh harmonizácie základov korporátnych daní, ktorú tento týždeň odsúhlasil Európsky parlament sa, na Slovensku nestretol s pochopením. Okrem vlády so zjednotením daňových základov nesúhlasí ani väčšina podnikateľov, hoci niektorí ekonómovia tvrdia, že z dlhodobého hľadiska je to nevyhnutný krok. Musí však ísť o postupný proces.
Minister financií Ivan Mikloš, uznáva niektoré argumenty v prospech harmonizácie - pokles transakčných nákladov pre firmy, ktoré pôsobia vo viacerých krajinách a menšie riziko súdnych sporov, ktoré plynú z rozdielnych daňových základov. Napriek tomu sa striktný postoj vlády k harmonizácii nemení: Sme zásadne oproti zjednoteniu daňových základov, pokiaľ slovenský systém nebude vzorom pre celú Európu. Mikloš nepovažuje za reálne, že by sa všetky členské krajiny dohodli na harmonizácii, ktorá by vychádzala zo slovenského systému. "Ak by sa zaviedol návrh europarlamentu do praxe, zhoršila by sa efektívnosť, neutárlnosť a stabilitu nášho daňového systému," skonštatoval.
Zamedziť prelievaniu kapitálu
Podnikatelia nie sú naklonení daňovej harmonizácii. Pokiaľ sa podľa výkonného riaditeľa Podnikateľskej aliancii Slovenska Róberta Kičinu presadí iný daňový základ ako slovenský, opätovne to prinesie môžstvo rôznych výnimiek. "Budú mať z toho úžitok len určité skupiny ľudí, ktoré v podstate nemajú na takéto výhody nárok," uviedol Kičina.
Podnikatelia uprednostňujú jednoduchý systém a rovnaké podmienky pre všetkých. "Výnimky odvádzajú pozornosť od podnikania a vytvárajú špekulácie ako ich zneužívať," dodal.
Aj vedúci Katedry verejných financií na Ekonomickej univerzite Michal Borodovčák tvrdí, že pri súčasnej koncepcii daňového sytému harmonizácia Slovensku nevyhovuje. K zjednocovaniu by malo prichádzať postupne počas dlhšieho časového obdobia, čím by sa zamedzilo nekontrolovateľnému prelievaniu kapitálu medzi jednotlivými štátmi Európskej únie.
"Aj keď vláda nesúhlasí s návrhom únie, nemáme na výber keď chceme byť súčasťou jednotného trhu. Harmonizácia daňového základu však musí prebehnúť súbežne so zjednotením daňových sadzieb," dodal Borodovčák.
Strata konkurenčnej výhody
Peter Chrenko zo spoločnosti Ernst & Young tvrdí, že daňové sadzby a základy nemožno harmonizovať zvlášť, keďže ide o spojené nádoby. Podľa neho pokiaľ by sa presadil návrh do praxe, Slovensko môže stratiť konkurenčnú výhodu, nakoľko štát stratí zvrchovanosť rozhodovať o daňovej a fiškálnej politike.
Chrenko takisto nesúhlasí s tvrdením zástancov spoločných daní, že pokiaľ sú harmonizované nepriame dane, ako napríklad DPH a spotrebné dane, malo by prísť aj k zjednoteniu korporátnych daní. "DPH súvisí s voľným pohybom tovarov a služieb v rámci spoločného trhu, čo dáva zmysel. Dane z príjmov sú však dosť špecifické," uzavrel.

Svetový index daňovej mizérie
1. Francúzsko 174,8
2. Čína 160,0
3. Belgicko 156,1
4. Švédsko 150,0
5. Dánsko 146,0
6. Rakúskoä 144,4
7. Poľsko 138,0
8. Španielsko 135,5
9. Argentína 135,0
10. Grécko 134,1
16. Maďarsko 125,0
17. Česko 124,5
32. Slovensko 105,6
Zdroj: Ernst & Young
Pozn.: Index je súčtom sadzieb daní z príjmov, DPH, zdravotných a sociálnych odvodov
01 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Hrozba štrajku sa zmenila na realitu 02 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Padla posledná prekážka pre Eon 03 - Modified: 2003-02-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Nemecké podniky a odbory žiadajú vyššiu DPH
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:53