nakupovanie, potravinyReuters
StoryEditor

Dvojaká kvalita potravín dostane v stredu stopku. Zakročí Európska komisia

09.04.2018, 12:26
Autor:
ČTKČTK
Na dvojakú kvalitu produktov dlhodobo upozorňujú krajiny zo strednej a východnej časti EÚ.

V Európskej únii by nemalo byť naďalej možné ponúkať pod zhodným označením výrobky rôznej kvality. Európska komisia totiž plánuje túto stredu prísť s úpravou príslušnej smernice tak, aby jasne stanovila, že dvojitá kvalita produktov nie je v súlade s právom Únie. Firmám by dokonca za istých okolností mohla kvôli veci hroziť vysoká pokuta.

Na dvojakú kvalitu predovšetkým potravín, ale napríklad aj pracích práškov a ďalších drogistických výrobkov dlhodobo v EÚ upozorňuje Česká republika, Slovensko a ďalšie krajiny zo strednej a východnej časti EÚ.

Neprípustná prax

Len nedávno sa krajinám podarilo na roky trvajúci problém obrátiť pozornosť najvyšších poschodí európskej politiky. O tom, že podobná prax je na jednotnom európskom trhu neprípustná, vlani v septembri hovoril v prejave v Európskom parlamente aj predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Komisia ale doteraz štáty nabádala, aby vec riešili lepším a systematickejším využívaním existujúcich pravidiel. V stredu má ale - spolu s ďalšími bodmi širšieho balíka úprav európskych spotrebiteľských pravidiel - schváliť aj novelu smernice o nekalých obchodných praktikách.

Po novom v nej bude uvedené, že ponúkať tovar, ktorý je označený zhodne ako inde v EÚ, má výrazne odlišné zloženie alebo charakteristiku, je zavádzajúca obchodná praktika, a teda nie je v súlade s pravidlami EÚ.

Súčasťou noviniek, ktoré bude mať v stredu na stole Európska komisia, sú tiež sankcie za porušenie európskeho spotrebiteľského práva. Úrady členských krajín by tak mali dostať možnosť koordinovane pokutovať prehrešky.

Ak sa vec dotkne viacerých členských štátov, počíta pritom návrh s pokutou až štyri percentá ročného obratu v každej príslušnej krajine. Štáty potom môžu dať ešte aj ďalšie pokuty podľa svojich národných pravidiel.

Komisia tiež teraz spracováva metodiku, ktorou by sa mali riadiť úrady pri vykonávaní potrebných kontrol a potravinárskych testov. K dispozícii by mala byť ešte tento mesiac.

Dva rozličné produkty v podobnom obale

Pod pojmom dvojaká kvalita potravín sa často rozumie napríklad používanie náhrady mäsa vo východných štátoch EÚ pri výrobkoch, v ktorých je na západe EÚ mäso obsiahnuté. Podobne je to pri menších podieloch ovocia napríklad v jogurtoch.

Česká republika vlani vykonal niekoľko testovaní kvality potravín. Z posledného vyšetrovania vyšlo, že z 21 testovaných detských výživ, krmív pre domáce zvieratá a privátnych výrobkov obchodných reťazcov predávaných v podobnom obale v Nemecku, Rakúsku, Česku, na Slovensku a v Maďarsku, ich bolo rovnakých sedem. Tri výrobky boli mierne odlišné, 11 ich bolo iných.

01 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 02 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 03 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 04 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti 05 - Modified: 2024-04-12 14:52:28 - Feat.: - Title: V ohrození sú nemocnice aj trať na východe. Kmec tvrdí, že otázky o zrušenej špeciálnej prokuratúre zodpovie
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 09:56