StoryEditor

Maďari rokujú s Hankookom o detailoch

25.10.2005, 00:00
Maďarsko má najväčšiu šancu získať investíciu juhokórejského výrobcu pneumatík Hankook. Aj keď rozhodnutie nie je definitívne, hovorca spoločnosti Kim Sung-joong uviedol, že už sa rokuje iba o technických detailoch dohody.

Maďarsko má najväčšiu šancu získať investíciu juhokórejského výrobcu pneumatík Hankook. Aj keď rozhodnutie nie je definitívne, hovorca spoločnosti Kim Sung-joong uviedol, že už sa rokuje iba o technických detailoch dohody. Fabrika by mala stáť pri meste Gyongyos v Hevešskej župe, približne 65 kilometrov od slovenských hraníc v smere na Fiľakovo.
Aj maďarský minister hospodárstva János Kóka potvrdil, že rokovania s juhokórejským producentom pneumatík sa blížia k záveru. Ako povedal Kóka, štátnu pomoc pre Hankook nezvyšovali a v súťaži o túto investíciu uspeli vďaka dobrej infraštruktúre a kvalifikovanej pracovnej sile.
Ministerstvo sa nevzdáva
Slovenský rezort hospodárstva je však stále presvedčený, že boj o Hankook definitívne neprehral. Podľa Dagmar Hlavatej z kancelárie ministerstva včera dostali list od Kórejčanov, ktorí pozitívne reagovali na ponuku Slovenska a pozvali našich zástupcov na ďalšie rokovania. Minister hospodárstva Jirko Malchárek je presvedčený, že neistotu okolo tejto investície spôsobili najmä doterajšie nejasnosti v podmienkach a pravidlách podpory.
Prínosy pre Slovensko
Aj keď sa samotná investícia za 500 miliónov eur, teda asi 19,5 miliardy korún, neskončí nakoniec na Slovensku, bude mať určité pozitívne prínosy pre slovenskú ekonomiku. "Z nového závodu môžu profitovať aj slovenskí subdodávatelia, prípadne ďalšie podniky, ktoré k nám prídu kvôli novému závodu," povedal analytik Poštovej banky Miroslav Šmál. Získať môžu aj nezamestnaní ľudia z južných regiónov, ktorí si nájdu prácu vo fabrike, nakoľko odpadá jazyková bariéra. "Prínosy z daní a odvodov však pôjdu do maďarského rozpočtu, takže najviac získajú pochopiteľne naši južní susedia," dodal Šmál. Aj generálny sekretár Zväzu priemyslu Štefan Lednár si myslí, že slovenské hospodárstvo môže získať niečo z tejto investície. Priestor vidí okrem samotného zamestnávania a subdodávok aj v technologickej kooperácii.
Najprv víťazi, potom porazení
Spoločnosť Hankook bola jednou z najväčších investícií, o ktoré Slovensko v tomto roku súťažilo s okolitými krajinami. Napriek tomu, že si pôvodne juhokórejský výrobca pneumatík vybral pre svoj nový závod Levice, nakoniec sa rozhodol pre našich južných susedov. Vláda totiž začiatkom leta neschválila stimuly, ktoré Hankooku ponúkol bývalý minister hospodárstva Pavol Rusko. Jediným dôvodom nesúhlasu vlády bola prehnaná výška štátnej pomoci, ktorá dosiahla zhruba 20 percent z celkovej investície, čo bolo na jedno vytvorené pracovné miesto viac ako tri milióny korún. Následne Hankook začiatkom júla zrušil Slovensku exkluzivitu a znovu otvoril rokovania aj s ostatnými okolitými krajinami. V tom čase vláda rozhodla, že výška štátnej pomoci musí byť oveľa nižšia - približne milión korún na jedno vytvorené pracovné miesto. S juhokórejským investorom potom rokoval nielen Rusko, ale aj premiér Mikuláš Dzurinda a nový minister hospodárstva Jirko Malchárek.

Prišli sme aj o Nokian a Dell
Okrem Hankooku obídu Slovensko aj ďalší investori. Ide o spoločnosti Nokian a Dell. Fínsky výrobca pneumatík Nokian, ktorý uvažoval postaviť svoju novú fabriku, okrem iného, aj v Rimavskej Sobote, nakoniec odstúpil od svojich plánov. Ako povedal zástupca prednostu Rimavskej Soboty Ladislav Kovács, s investorom už prerušili všetky rokovania, čo znamená, že Nokian od investície na Slovensku nakoniec odstúpil. Favoritom tak teraz zostáva Česká republika, kde pri meste Valašské Meziříčí pravdepodobne vyrastie závod za takmer 10 miliárd korún, v ktorom nájde prácu približne 900 ľudí. Rovnako pravdepodobne dopadla aj investícia jedného z najväčších výrobcov počítačov spoločnosti Dell. Podľa zdroja blízkeho rokovaniam sa v súčasnosti nehovorí o Slovensku. V hre sú už len dve lokality, Česko a Poľsko, ktorých šance sú zatiaľ vyrovnané. Dell plánuje vybudovať nový závod za 120 miliónov eur, čo je zhruba 4,7 miliardy korún. K definitívnemu rozhodnutiu by malo prísť začiatkom budúceho roka.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 22:57