StoryEditor

Nové kotolne teplo neušetria

23.09.2005, 00:00
V posledných rokoch sa opakuje diskusia o výhodnosti centrálneho zásobovania teplom v komunálnej sfére. Pravidelne sa objavujú poradcovia, ktorí dokazujú, aká výhodná je lokálna (bloková) výroba tepla a na rozdiel od nej aký je neefektívny systém centralizovaného zásobovania teplom.

V posledných rokoch sa opakuje diskusia o výhodnosti centrálneho zásobovania teplom v komunálnej sfére. Pravidelne sa objavujú poradcovia, ktorí dokazujú, aká výhodná je lokálna (bloková) výroba tepla a na rozdiel od nej aký je neefektívny systém centralizovaného zásobovania teplom. HN uverejnili príspevok energetického poradcu z firmy Aqua-Energo. V ňom sa deklarovala návratnosť investície do konkrétnej kotolne v Bánovciach nad Bebravou, vybudovanej v suteréne bytového domu, za 1,7 roka.
Niektorí poradcovia radi odporúčajú odpojiť sa od centrálneho zásobovania, investovať do zdroja a problém drahého tepla považujú za vyriešený. V skutočnosti platby za teplo možno znížiť predovšetkým opatreniami na zníženie jeho spotreby. V bytových domoch sa to dá niekoľkými spôsobmi -- vyregulovaním sústavy, znížením strát zateplením a výmenou okien. Odpojením od centrálneho systému a inštalovaním vlastného kotla sa to nedosiahne. Namiesto nákupu určitého množstva tepla od externého dodávateľa sa rovnaké množstvo tepla musí v dome vyrobiť.
Spomenutí poradcovia často uvádzajú úsporu nákladov na teplo s indexom až 50 percent. V príspevku sa uvádza, že dom si obstaral novú kotolňu a predpokladá, že bude kryť spotrebu tepla na úrovni roka 2004 v objeme zhruba 2 961 gigajoulu. V ich novej kotolni na výrobu takéhoto množstva tepla treba spáliť aspoň 90-tisíc m3 zemného plynu. Pri sadzbe S v cenách platných pre august 2005 to znamená zaplatiť iba za plyn 1,115 milióna korún za celý rok. Ak by kupovali teplo po 550 korún, stálo by vlastníkov 1,62 milióna. Lenže počas prevádzky kotolne okrem nákupu plynu treba vynakladať ďalšie peniaze napríklad na elektrinu, zákonné prehliadky a revízie, na servis, údržbu a dohľad. V prvých rokoch to bude len niekoľko desiatok tisíc ročne, ale tak ako bude technológia starnúť, náklady budú rásť. Poradcovia zabúdajú aj na náklady súvisiace so zabezpečením financovania novej kotolne (úroky z pôžičky). Zabúdajú aj na tvorbu odpisov, cez ktoré zabezpečia obnovu kotolne po uplynutí jej technickej životnosti. Inak o 10 -- 15 rokov nebudú mať zhromaždené peniaze na obnovu kotlov. Prevádzkovatelia centrálnych systémov zásobovania teplom všetky takéto náklady už v cene tepla započítané majú.
Ďalší argument proti stavbe lokálnych zdrojov je cenová politika pri zemnom plyne. Jeho cena v budúcnosti porastie viac pre domové či blokové kotolne ako pre teplárne. Súčasný rozdiel 13 percent sa prehĺbi. Treba si uvedomiť, že vybudovaním domovej plynovej kotolne sa obyvatelia domu stávajú úplne závislí od cien zemného plynu. Centrálne zdroje, na rozdiel od kotolní umiestnených v suterénoch domov, majú silné nástroje ako eliminovať nárast ceny plynu. Je to najmä prechod na alternatívne palivá. Napríklad z biomasy je dnes možné vyrobiť jeden GJ tepla až o 100 Sk lacnejšie ako zo zemného plynu.
Vo Viedni už desaťročia budujú a rozširujú centrálny systém zásobovania teplom a zároveň rušia domové kotolne. Na Slovensku akoby v dodávke tepla ekonomická logika ekonomika neplatila.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 10:56