StoryEditor

Sulíkovci tvrdia, že Hornonitrianske bane tlačia na zamestnancov, aby podpísali petíciu

07.05.2018, 12:51
Autor:
TASRTASR
Podľa Karola Galeka existuje tlak na zamestnancov, aby petíciu podpísali pod hrozbou vyhodenia z práce.

Hornonitrianske bane zbierali podpisy za záchranu banských pracovných miest, pretože poslanci Trenčianskeho samosprávneho kraja im neumožnili otvoriť ďalšie ťažobné pole. Pre médiá to v pondelok povedal parlamentný poslanec Karol Galek (SaS) s tým, ťažba hnedého uhlia je nezmyselná, poškodzuje aj zdravie baníkov a životné prostredie a v cene elektriny sa na ťažbu skladajú obyvatelia SR.

Podľa neho existuje tlak na zamestnancov, aby ju podpísali pod hrozbou vyhodenia z práce. Samotnú petíciu považuje za klamlivú. Konštatoval, že treba začať s útlmom ťažby uhlia a otvoriť hornú Nitru iným pracovným príležitostiam.

"Na najbližšej schôdzi budeme prerokovávať novelu zákona o energetike. Predložíme pozmeňovací návrh, ktorým by sa ukončilo tzv. nariadenie vo všeobecnom hospodárskom záujme, na základe ktorého sa musí vyrábať elektrina z domáceho uhlia," avizoval. Ak chcú bane ťažiť, nech sa páči, ale nech to robia za vlastné, nech sa im na to neskladáme v cene elektriny, vyhlásil poslanec.

Na tlačovej besede vystúpil ako súkromná osoba bývalý zamestnanec baní Jozef Strieženec z obce Opatovce nad Nitrou, ktorý spresnil, že petíciu vyhlásila Základná organizácia odborového zväzu pracovníkov baní, geológie a naftového priemyslu SR pri akciovej spoločnosti Hornonitrianske bane Prievidza (HBP) a akciovej spoločnosti HB zamestnanecká.

Petíciu podľa neho podporil sprievodným listom generálny riaditeľ baní Peter Čičmanec. Strieženec uviedol, že petícia začala v polovici apríla, končila do 30. apríla a bola predlžená do 4. mája.

Strieženec uviedol, že jeho partnerka s ňou nesúhlasí a podpisy pod petíciou nemala. Reakcia bola taká, že je proti záujmom podniku a nemá počítať s tým, že bude vo firme pracovať. Jeho partnerka je ochotná svedčiť, dodal. Poslanec Galek v tejto súvislosti informoval, že podali pre trestný čin vydierania trestné oznámenie.

Zároveň konštatoval, že kapacita budúceho 12. ťažobného poľa Nováky, ktorá je schválená v druhom variante, je vyše 7 miliónov ton hnedého uhlia. Súčasná ťažba je na úrovni takmer 2 miliónov ton.

01 - Modified: 2024-04-19 14:59:06 - Feat.: - Title: Holandská provincia končí s ťažbou zemného plynu a v zemi zostanú milióny kubíkov, obyvatelia protestovali 02 - Modified: 2024-04-19 10:39:49 - Feat.: - Title: SaS chce odvolávať Huliaka z postu predsedu výboru. Dôvodom je cigareta v parlamente 03 - Modified: 2024-04-18 14:18:55 - Feat.: - Title: Gröhling: Zákon k situácii s medveďmi je nebezpečný, rieši aj vlky a rysy 04 - Modified: 2024-04-18 12:34:23 - Feat.: - Title: SaS chce zvolať hospodársky výbor pre údajnú nečinnosť Sakovej. Je to kampaň pred voľbami, reaguje rezort 05 - Modified: 2024-04-17 14:48:17 - Feat.: - Title: Zákon o strategických investíciách zbaví vinníkov zodpovednosti, tvrdí SaS
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 16:30