Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
11.05.2018, 00:00

Panika okolo GDPR je zbytočná

Odborníci sa zhodujú, že noviniek, ktoré nariadenie prináša, je málo.

Diskusiu o ochrane osobných údajov s odborníkmi moderovala šéfredaktorka Hospodárskych novín Marcela Šimková (vľavo).
Zdroj: Pavol Funtál

Nariadenie o ochrane osobných údajov patrí medzi najviac lobované v Európskej únii. Včera bolo ústrednou témou konverzácie odborníkov počas HN Clubu s názvom GDPR – Revolúcia v ochrane osobných údajov. Tí diskutovali nielen o tom, aké sú možnosti firiem, ak nestíhajú stanovený termín 25. mája, po ktorom nariadenie nadobudne platnosť, ale aj aké fake news sa v súvislosti s ním vynárajú a strašia firmy aj jednotlivcov.


Fámy strašiace verejnosť
Najviac zo všetkého rezonuje, že nariadene znemožní ľuďom pracovať, podnikať a zruinuje ich, alebo že firmám stačí updatenuť bezpečnostný projekt a sú za vodou a v súlade s nariadením. Aj to sú nesprávne informácie, s ktorými sa odborníci v poslednom období v súvislosti s GDPR stretávajú. Tatiana Valentová, vrchná inšpektorka a riaditeľka odboru kontroly spracúvania osobných údajov z Úradu na ochranu osobných údajov, preto firmám odporučila, aby nepanikárili. Treba si podľa nej uvedomiť, že nariadenie o ochrane osobných údajov existuje už 20 rokov a zákon z roku 2013, ktorý je platný aj dnes, nastavil prísne kritériá na ich spracovanie. „Máme jeden z najprísnejších zákonov spolu s Nemeckom, do ktorých bola transformovaná smernica. To znamená, že tí prevádzkovatelia, ktorí si nastavili svoje pravidlá podľa neho, dnes nemajú problém, aby sa zladili so smernicou,“ uviedla Valentová. Zároveň dodáva, že je to preto, lebo by väčšinu vecí, ktoré nariadenie

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.