ropa, ťažba ropyReuters
StoryEditor

Cena ropy prekonala hranicu 80 dolárov, dovolenky sa Slovákom predražia

17.05.2018, 13:12
Autor:
TASRTASR
Niektoré cestovné kancelárie už zavádzajú palivové príplatky na letecké zájazdy.

Ropa je najdrahšia od konca roka 2014 a barel referenčnej európskej ropy Brent už atakuje hranicu 80 dolárov. Pre Slovákov to znamená vyššiu infláciu, drahšie cestovanie a dovolenky.

Na svetovom trhu s ropou však tento vývoj môže už onedlho vyniesť USA pozíciu najväčšieho producenta čierneho zlata. V diskusnej relácií na TABLET.TV to povedal analytik J&T banky Stanislav Pánis.

„Prvou príčinou drahšej ropy je fakt, že svetová ekonomika veľmi rýchlo rastie, najrýchlejšie za posledných osem rokov. Tým pádom rastie aj dopyt po rope ako takej. Dohoda OPEC a Ruska o obmedzení ťažby mala priniesť zníženie stavu zásob vo svete, čo sa podarilo a vytvorilo to ďalší tlak na rast cien. Na cenu ropy má vplyv aj odstúpenie USA od jadrovej dohody s Iránom. No tlak na rast cien by tu bol aj bez vypovedania tejto dohody,“ vysvetlil Pánis.

Drahšiu ropu cítime aj na Slovensku cez infláciu. V apríli dosiahol rast cien 2,9 percenta, čo je najviac od roku 2012. „Drahšia ropa cez ceny v doprave pôsobí na rast inflácie na Slovensku, no nie je to hlavný faktor. Hlavným faktorom je rast cien potravín. Ak však budú ceny ropy ďalej rásť a kurz eura by naďalej oslaboval, tak sa to odzrkadlí na výške inflácie viac. V minulosti boli ceny pohonných látok miernym protiinflačným faktorom, v súčasnosti sa javia ako proinflačné,“ upozornil Pánis.

S blížiacou sa letnou sezónou to znamená aj drahšie dovolenky pre Slovákov. „Už teraz vidíme, že ceny pohonných látok na Slovensku idú nahor, čiže aj týmto spôsobom cítime drahšiu ropu aj u nás. Dovolenky budú o niečo drahšie. Slováci často cestujú na Balkán autami, kde sa im cesta predraží pre drahšie palivá. Navyše, aj cestovné kancelárie zavádzajú palivové príplatky na letecké zájazdy,“ dodal Pánis, ktorý neočakáva ďalší strmý rast cien ropy až na úroveň 100 dolárov za barel.

"OPEC si želá cenu 80 dolárov za barel, kde už v zásade aj sme v súčasnosti. Ešte vyššie ceny by zvýšili tlak na ťažbu ropy z bridlicových zdrojov v USA a to by definitívne zmenilo pomery na globálnom trhu s ropou. Trhový podiel USA stále rastie a vďaka bridlicovým ložiskám sa môže stať už onedlho najväčším producentom ropy na svete,“ dodal Pánis.

Tým je v súčasnosti Rusko, no koncom minulého roka sa USA podarilo predstihnúť ďalšieho významného hráča na trhu, Saudskú Arábiu.

01 - Modified: 2024-04-15 07:38:50 - Feat.: - Title: Ceny ropy v pondelok ráno mierne klesli, držia sa však nedávneho päťmesačného maxima 02 - Modified: 2024-04-03 13:05:23 - Feat.: - Title: Aliancia OPEC+ svoju ťažobnú politiku nezmenila, dôvodom sú rastúce ceny ropy 03 - Modified: 2024-03-13 15:51:57 - Feat.: - Title: Ropa výrazne zdražuje. Za rastom cien stoja najmä útoky na ruské rafinérie a známky silného dopytu 04 - Modified: 2024-02-07 12:48:22 - Feat.: - Title: Rusko znížilo produkciu aj export ropy. Vývoz klesol o viac ako tri percentá 05 - Modified: 2024-02-01 19:05:50 - Feat.: - Title: Aliancia OPEC+ potvrdila svoju súčasnú stratégiu znižovania produkcie. Chce naštartovať ceny ropy
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:57