StoryEditor

Z trhu vymizli realitní špekulanti

18.05.2018, 00:00
Úvery rastú rýchlo, chceme zmierniť pravdepodobnosť, že dlžník zlyhá pri splácaní, vraví šéf dohľadu na makroprudenciálnej úrovni v NBS Marek Ličák.

Maximálny dlh k ročnému príjmu je ďalšie z opatrení, ktorými chce NBS obmedziť nezdravé zadlžovanie. Prečo nestačilo stanoviť maximálnu LTV – výšku dlhu k hodnote založenej nehnuteľnosti?
Realizovali sme viacero opatrení. Začali sme v 2014, následne v 2017. Ďalšie pravidlá platia od nového roka. Bol to pomerne kompletný set rôznych opatrení. LTV bolo len jedno z nich, okrem toho tam bolo overovanie príjmu či maximálna splatnosť. Treba vysvetliť, že LTV je o tom, aby strata, ak klient zlyhá, bola čo najmenšia. Ale to nám nestačí, od začiatku nám išlo o to, aby sme nielen zmiernili straty, ale znížili pravdepodobnosť, že klient zlyhá. Teraz prichádzame s takzvaným úverovým stropom, ktorý sa pozerá na to, aký je celkový dlh klienta voči jeho príjmu.


Štandardom má byť, že výška úverov nemá prekročiť osemnásobok ročného príjmu. Ide o takzvaný DTI ukazovateľ. Prečo ste zvolili toto číslo?
Je viacero dôvodov. V prvom rade sme sa pozreli na to, kde sa trh nachádza. Od bánk sme si vypýtali informácie, už niekoľko štvrťrokov máme presné dáta. Na konci roku 2017 bolo cez 20 percent nových úverov nad úrovňou osemnásobku dlhu k ročnému príjmu. Pozreli sme sa tiež, kde sú podobné limity v zahraničí a sú podstatne prísnejšie ako u nás. Veľká Británia a Írsko ich majú na úrovni štvorky alebo päťky, Nórsko na úrovni šestky, sedmičky. Cieľom je zmierniť súčasný nadmerný rast zadlženosti. Ak sa aj porovnáme s ostatnými krajinami v regióne, vidíme, že v okolitých krajinách je rast miernejší. Naším cieľom je dostať nás na podobnú úroveň, aby rast zadlženia bol v súlade s fundamentmi. Práve tá osmička s výnimkami by mala postačovať pre náš cieľ.


Opatrenia budú zavádzané postupne. Na začiatku bude môcť mať až 20 percent úverov výnimku, postupne toto číslo klesne. Hovorili ste, že nad úrovňou DTI osem sa pohybuje niečo vyše 20 percent úverov.
Chceme zdôrazniť, že od 1. júla nedochádza k žiadnym zásadným zmenám, tie pravidlá budú implementované postupne a mierne. Mrzí nás, aká atmosféra strachu sa tu vytvára. Klienti nám volajú, že sa im pravidelne ozývajú sprostredkovatelia i banky, že od 1. júla nedosiahnu na úver. No to nie je pravda. Mrzí nás to práve preto, že prá...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-25 12:29:07 - Feat.: - Title: Investovať či neinvestovať do zlata? To je otázka 02 - Modified: 2024-04-25 22:00:00 - Feat.: - Title: Šéf kancelárie Európskeho parlamentu na Slovensku pre HN: Účasti na eurovoľbách by pomohlo spájanie hlasovaní 03 - Modified: 2024-04-25 10:17:16 - Feat.: - Title: Rast našej ekonomiky by mal tento rok zrýchliť na takmer dve percentá. Analytici zlepšili odhad 04 - Modified: 2024-04-25 07:56:22 - Feat.: - Title: Seriál HN Chcem byť exportér: EXIMBANKA SR zvýhodňuje financovanie exportu v náročných časoch 05 - Modified: 2024-04-24 22:00:00 - Feat.: - Title: Že sem príde viac študentov zo zahraničia? Nereálne, hovorí pre HN rektor nitrianskej univerzity (rozhovor)
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 08:37