Jaroslav TvrdíkMAFRA/P. Topič
StoryEditor

Číňania dlh nesplatili, zabránila tomu J&T, reaguje odvolaný člen vedenia

19.05.2018, 18:33
Autor:
ČTKČTK
Doterajší podpredseda CEFC Europe Jaroslav Tvrdík uistil, že firma má peniaze na zaplatenie dlžných 450 miliónov eur pripravené.

Doterajší podpredseda CEFC Europe Jaroslav Tvrdík na Twitteri potvrdil, že CITIC Group v dohodnutom termíne nezaplatila dlh za CEFC Europe.

Zabránili tomu podľa neho štvrtkové kroky J&T, ktorá odvolala predstavenstvo CEFC Europe a nahradila ho krízovým manažmentom. Uistil, že firma má peniaze na zaplatenie dlžných 450 miliónov eur pripravené. Hovorca J&T Private Investments Petr Málek dnes pre ČTK povedal, že spoločnosť nebude nové Tvrdíkove vyjadrenia komentovať.

​"Úvery sa majú platiť včas, súhlas. Naše ale boli sporne predčasne zosplatnené. Pôvodný termín bol 31. 7. 2018. V utorok dostal CITIC / CEFC China termín zaplatenia do dneška (do piatku) do 14:00. Nebyť včerajších (štvrtkových) úkonov a pri dodržaní zákonnej povinnosti súčinnosti veriteľa, by to bolo uhradené," napísal Tvrdík.

Spolumajiteľ J&T Patrik Tkáč v piatok na Twitteri uviedol, že namiesto platenia podal Tvrdík 40 predbežných opatrení. "Sme pripravení okamžite prijať platbu zákonnou cestou a odovzdať kľúče," napísal Tkáč na Twitteri.

Firma J&T vo štvrtok uviedla, že k zmenám pristúpila aj preto, že získala informácie, že CEFC začala podnikať opatrenia, ktorými chcela brániť veriteľom vo výkone akcionárskych práv. Podľa právnikov sú kroky J&T štandardným opatrením veriteľa. Tvrdík ale na Twitteri položil otázku, či skutočným účelom odvolanie predstavenstva CEFC nebolo zablokovanie možnosti dlžníka v termíne zákonne zaplatiť.

Tvrdík podotkol, že predseda predstavenstva čínskej firmy v Česku rokoval osobne s vedením J&T a aj s prezidentom Milošom Zemanom, potom podpísal právnu garanciu zaplatenia a poslal na účet v Česku 475 miliónov eur. "Naozaj niekto verí, že nechce zaplatiť ?," dodal Tvrdík.

CEFC China Energy dlhuje skupine J&T 450 miliónov eur. Pohľadávku má zaplatiť čínsky štátny konglomerát CITIC Group, ktorý má v CEFC Europe podiel 49 percent. J&T už skôr uviedla, že bude rokovať s firmou CITIC, ktorú považuje za dôveryhodného a transparentného partnera.

Čínska CEFC si pred časom vybrala Česko ako sídlo svojich európskych aktivít, v Česku zároveň kúpila podiely v niekoľkých firmách. Má ich napríklad v aerolíniách Travel Service alebo cestovnej agentúre Invia.cz, ovláda pivovary Lobkowicz Group, strojársky a metalurgický podnik ŽĎAS Žďár nad Sázavou, futbalovú Slaviu Praha a aj štadión v Edene. V Česku CEFC Europe spravuje aktíva vo výške 1,5 miliardy eur.

O problémoch CEFC sa začalo písať po tom, čo vyšlo najavo, že jej šéfa Jie Ťien-minga, ktorý je poradcom prezidenta Miloša Zemana, vyšetrujú čínske úrady pre podozrenie z ekonomickej kriminality.

Za dlhy ručí CEFC okrem iného budovou bývalej Živnobanky v centre Prahy, administratívnym komplexom Florentinum alebo futbalovou Slaviou.

01 - Modified: 2018-06-24 19:54:21 - Feat.: - Title: Protimonopolný úrad posvätil vstup CITIC Group do CEFC Europe 02 - Modified: 2018-05-23 07:03:42 - Feat.: - Title: Prevzatie si vyžaduje angažovaného veriteľa
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 22:21