HN/Peter Mayer
StoryEditor

V PSA sa zbierajú podpisy. Štrajk je blízko

25.05.2018, 16:04
O polnoci uplynula zákonná lehota, kedy odborári mohli pristúpiť k hlasovaniu o štrajku.

Osem mesiacov rokovaní, desiatky stretnutí, neúspech oboch znepriatelených strán i nezávislého mediátora v rokovaniach a čoraz väčšie napätie ženú trnavskú výrobu do štrajku. Vedenie podniku od začiatku navrhovalo navýšiť základ zamestnancov o 27 eur v hrubom, čo odbory od začiatku označovali za absurdné.

Bratislava – Aj keď trnavská výroba PSA dlho neustupovala, nakoniec spravila krok ku konsenzu. Po vyhlásení pohotovostného štrajku, počas ktorého sa odbory pripravujú na ostrý štrajk, navrhli navýšiť základ o 50 eur pre všetkých pracovníkov a zároveň jednorazovú platbu v hodnote 100 eur. To však členská základňa odborov označila za nedostačujúce.

O polnoci uplynula zákonná lehota, kedy odborári mohli pristúpiť k hlasovaniu o štrajku. „Stojíme pred bránou a zbierame podpisy od ľudí. Počasie nám nepraje, prší, ale sme tu. Záujem ľudí je. To, aký veľký je však zatiaľ predčasné hovoriť,“ potvrdil pre HN šéf trnavských odborov OZ Kovo Milan Minarech.

Štrajk sa musí odhlasovať

Odbory stále môžu rokovať aj so zamestnávateľom a prípadným stretnutiam sa podľa vlastných slov nebránia. Situácia vo fabrike je preto diskutabilná. Aj keď zamestnávateľ spravil krok ku konsenzu, odborom stále nestačil. Tie požadujú osem percentný rast platov, alebo osemdesiat eur plus pre každého zamestnanca. Ako potvrdili, ak príde k ostrému štrajku budú žiadať viac. Najskôr ale musia vyzbierať podpisy. Aby bol štrajk zákonný, potrebujú aby sa hlasovania zúčastnila nadpolovičná väčšina kmeňových zamestnancov a zo všetkých hlasov musí byť viac ako 50-percent za štrajk. „Zákon nehovorí o tom, dokedy musíme podpisy vyzbierať. Predpokladám, že viac ako 10 dní to nebude,“ konštatuje Minarech.

Podľa neho je reálny termín ostrého štrajku, ak by sa odbory s vedením nedohodli, už o 16 dní, teda 10. júna.

Zdržať môže aj súd

„Ak sa nedohodneme do tohto termínu, zrejme už nebude na čo čakať. Máme ohlasovaciu povinnosť tri dni vopred a následne členská základňa rozhodne, či ostrý štrajk spustíme alebo nie,“ uviedol Minarech. Podľa neho odbory rátajú aj s faktom, že ich vedenie podniku bude žalovať za nezákonný štrajk v termíne, kedy bude mať byť oficiálne spustený. „Myslíme si, že žaloba je už pripravená a príde hneď, kedy vyhlásime termín ostrého štrajku. To situáciu skomplikuje. Následne by sme na súde museli dokazovať, či sú podpisy pravé, či je ich dostatočný počet a podobne,“ dodáva Minarech.

01 - Modified: 2024-04-24 07:51:43 - Feat.: - Title: Expolicajt podozrivý z lúpeží je odborovým predákom. „Ten, kto vám dal informácie, tiež nie je svätý,“ povedal 02 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 03 - Modified: 2024-04-17 16:51:42 - Feat.: - Title: "Iba núdzový personál." Rozsiahly štrajk organizovaný odbormi v Grécku ochromil dopravu 04 - Modified: 2024-04-08 08:16:21 - Feat.: - Title: Koniec štrajkov na nemeckých letiskách. Pracovníci dostanú vyššie mzdy 05 - Modified: 2024-04-08 05:32:07 - Feat.: - Title: Začína sa rozsiahla rekonštrukcia mosta v križovatke D1 a R1 pri Trnave
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
24. apríl 2024 13:27