CEFCReuters
StoryEditor

Jaroslav Tvrdík sa vracia do vedenia CEFC Europe

29.05.2018, 11:27
Autor:
TASRTASR
Finančná skupina J&T odvolala Tvrdíka po tom, ako čínska spoločnosť v termíne nesplatila dlhy.

Spoločnosť CEFC Europe vymenovala v pondelok (28.5.) štatutárne orgány. Do kresla podpredsedu predstavenstva sa opäť vrátil Jaroslav Tvrdík, ktorého z tohto postu nedávno odvolala J&T. Finančná skupina sa pre tento krok rozhodla po tom, ako čínska spoločnosť v termíne nesplatila dlhy.

Ako informoval server iDNES.cz, spor sa podarilo urovnať v piatok (25.5.), keď skupina J&T dostala od čínskej CITIC Group 475 miliónov eur, ktoré jej dlhovala čínska CEFC.

Krízový manažment bude stiahnutý

J&T v tlačovej správe k tomu uviedla, že spoločnosť Rainbow Wisdom, ktorú riadi čínska CITIC, odkúpi od J&T všetky pohľadávky za spoločnosťami zo skupiny CEFC, ktorej obchodné portfólio zahrňuje spoločnosti z oblasti finančných služieb, priemyslu, nehnuteľností, letectva, turizmu a pivovarníctva. Zároveň oznámila, že krízový manažment dosadený J&T bude stiahnutý.

Čínsky CITIC tak prostredníctvom svojej dcéry Rainbow Wisdom splatil 475 miliónov eur, ktoré údajne z veľkej časti tvorí pôžička na nákup podielu v ruskej firme Rosnefť čínskym fondom CEFC. Po dokončení všetkých nadväzujúcich transakcií sa spoločnosť Rainbow Wisdom stane 9,9- percentným akcionárom a držiteľom perpetuitných certifikátov J&T Finance Group SE. Rainbow má neskôr prevziať akcie CEFC Europe.

 

Problémy mal vyriešiť čínsky konglomerát

Problémy CEFC trvali niekoľko mesiacov. Vo februári vyšlo najavo, že šéfa celého holdingu začali vyšetrovať čínske úrady. Následne sa objavili správy o vysokom dlhu CEFC. Problémy jej pražskej pobočky mal vyriešiť čínsky štátny konglomerát CITIC tým, že získa 49 percent v CEFC Europe.

J&T pred necelými dvoma týždňami prevzala jej aktivity v Česku, pretože dlh vo výške 11,5 miliardy Kč Číňania podľa J&T nezaplatili v termíne. Tvrdík vtedy na Twitteri potvrdil, že CITIC Group v dohodnutom termíne nezaplatila dlh za CEFC Europe. Podľa neho však tomu zabránili kroky J&T zo 17. mája.

CEFC China reagovala, že prevzatie CEFC Europe a jej aktív v Česku skupinou J&T považuje za nepriateľské. J&T ku zmenám podľa svojho vyjadrenia pristúpila aj preto, nakoľko získala informácie, že CEFC začala podnikať opatrenia, ktorými chcela brániť veriteľom vo výkone akcionárskych práv.

Čínska CEFC si pred časom vybrala ČR ako sídlo svojich európskych aktivít. V Česku zároveň kúpila podiely v niekoľkých firmách. Má ich napríklad v aerolíniách Travel Service alebo cestovnej agentúre Invia.cz, ovláda Pivovary Lobkowicz Group, strojársky a metalurgický podnik Žďas Žďár nad Sázavou, futbalovú Slaviu aj štadión v Edene. V Česku spravuje CEFC Europe aktíva za viac než 1,5 miliardy eur.

01 - Modified: 2024-03-12 12:39:53 - Feat.: - Title: Maďari chcú urovnať desaťročia staré spory so Slovenskom. Orbánova vláda vymenovala splnomocnenca 02 - Modified: 2023-11-07 08:00:00 - Feat.: - Title: Matka vo svojom dome nemusí trpieť dvoch dospelých synov, rozhodol súd. Žena bola z dvoch 40-tnikov zúfalá 03 - Modified: 2023-08-27 13:55:18 - Feat.: - Title: Má za sebou problémy na severe Slovenska. Známa stavebná firma čelí hrozbe konkurzu 04 - Modified: 2023-08-09 06:24:12 - Feat.: - Title: O akvapark pri Nitre sa sporí bývalý majiteľ s výrobcom chrumiek. Spor môžu čoskoro rozseknúť súdy 05 - Modified: 2023-07-27 22:27:07 - Feat.: - Title: Veľký biznis v maloobchode na Slovensku. Známy reťazec chce prevziať top firmu zo sektora
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
25. apríl 2024 16:37