Reuters
StoryEditor

Firma vo Vrbovom je v problémoch, viac ako 180 ľudí dalo okamžitú výpoveď

29.05.2018, 13:18
Autor:
TASRTASR
Dôvodom výpovedí je nevyplatenie mzdy za mesiac apríl.

Vo firme Bodet & Horst na výrobu poťahov na matrace, textílií a odevov vo Vrbovom podávajú zamestnanci okamžité výpovede. Od pondelka 28. mája ich takto skončilo pracovný pomer vo firme 180. Dôvodom je nevyplatenie mzdy za mesiac apríl.

"V pondelok bol prvý deň na uplatnenie takéhoto postupu v zmysle zákona," povedala pre TASR vedúca personálneho oddelenia firmy Soňa Bíliková. Uviedla, že v piatok (25.5.) firma podala návrh na vyhlásenie konkurzu.

Bíliková predpokladá, že takto do konca mesiaca podajú okamžitú výpoveď bez nároku na odstupné aj ďalší výrobní i administratívni zamestnanci, spolu ich Bodet & Horst zamestnával 370. Viacerí, ako pre TASR potvrdil dnes už bývalý člen zamestnaneckej rady Peter Remiš, dali na zamestnávateľa z dôvodu nevyplatenia mzdy trestné oznámenie.

Niekoľkomiliónový dlh na odvodoch

Spoločnosť má niekoľkomiliónový dlh na odvodoch, nehnuteľnosti má založené v prospech banky, vo firme je už vypnutý plyn a voda a ohlásili sa aj elektrárne. Preto sa, ako dodala Bíliková, na oddelení snažia pre všetkých čo chcú odísť pripraviť potrebné 'papiere', kým majú ešte prístup k počítačom a podkladom.

Počas uplynulého víkendu sa o situáciu vo firme zaujímal aj europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO), ktorý sa stretol s primátorkou Vrbového Emou Maggiovou a právnym zástupcom zamestnancov.

Dotácia na rozvoj podnikania

Na svojom profile na sociálnej sieti následne kritizoval postup nemeckej firmy, ktorá využila dotačnú turistiku. "Bodet & Horst získal dotáciu 5,5 milióna eur z rozpočtu SR na rozvoj podnikania. Doba držania pracovných miest skončila v decembri 2017. V apríli 2018 začal oznamovať odberateľom, že výroba na Slovensku končí a presúva sa do Nemecka a Rumunska," uviedol Škripek a doplnil, že požiada o vystúpenie v pléne europarlamentu na danú tému.

"Situácia nie je dobrá," zhodnotila pre TASR primátorka Maggiová. Do istej miery, ako dodala, zamestnancom pomôžu prostriedky z garančného fondu, ktorými sa dajú kompenzovať nevyplatené mzdy. "V niektorých rodinách boli v tejto firme zamestnaní obaja rodičia," uviedla. Informovala, že aktuálne sa o etablovanie vo Vrbovom usiluje menšia krajčírska firma, ktorá by mohla prijať niekoľko desiatok ľudí z firmy Bodet & Horst.

Podľa riaditeľky Úradu práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch Zuzany Komárkovej sa zatiaľ odídení od Bodet & Horst neprišli zaevidovať. "My túto situáciu intenzívne monitorujeme už dlhšie, komunikovali sme aj so zamestnávateľom a ponúkli aj rýchlu a operatívnu pomoc zamestnancom. Odozva na strane zamestnávateľa bola minimálna," uviedla Komárková pre TASR s tým, že v prípade Bodet & Horst nejde o hromadné prepúšťanie.

Svetlo na konci tunela však pre zamestnancov vidí. "Sme región s najnižšou nezamestnanosťou, ku koncu apríla to bolo 1,96 percenta. Úrad práce je pripravený poskytnúť kompletné poradenstvo a vie zabezpečiť nové pracovné miesta rovnakého charakteru u viacerých zamestnávateľov v regióne," dodala.

01 - Modified: 2024-04-12 07:32:04 - Feat.: - Title: Mzdy na Slovensku vo februári rástli, najviac si prilepšili v doprave, priemysle a ubytovaní 02 - Modified: 2024-03-28 11:54:30 - Feat.: - Title: V U.S. Steel Košice sa po dohode s odbormi zvýši mzda o 90 eur mesačne. V hre je aj stoeurová odmena 03 - Modified: 2024-03-25 10:17:36 - Feat.: - Title: Zamestnanci očakávajú na pracovisku čoraz originálnejšie benefity, vysvetľuje odborník 04 - Modified: 2024-03-18 16:15:28 - Feat.: - Title: Toyota, Nissan aj Panasonic. Japonských zamestnancov čaká zvýšenie platov, aké nevideli 30 rokov 05 - Modified: 2024-03-14 08:19:46 - Feat.: - Title: Slovenské mzdy rástli opäť aj v januári, najviac v odvetví priemyslu
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 22:13