StoryEditor

Krátka história spoločnosti Orange Slovensko

- V roku 1996 vzniká s podporou vtedajšieho ministra hospodárstva Jána Duckého spoločnosť Slovtel, ktorú vlastnia tri fyzické osoby vrátane Ladislava Reháka. V tom čase už existoval EuroTel.
- Vlastníci ešte v tom istom roku zakladajú Slovtel Slovensko, do ktorého neskôr vstupujú slovenské energetické podniky, spoločnosť Hanco a divízia France Telecomu, FTMI - France Telecom Mobile International.
- V roku 1997 sa spoločnosť premenúva na Globtel GSM. Podiel 36 percent pripadá na päť energetických podnikov, 29 percent Hanco a zvyšok FTMI. Od 15. januára po kúpe licencie za osem miliónov dolárov prevádzkuje GSM aj NMT telefóniu.
- Ladislav Rehák neskôr zakladá GlobTel Net zameraný na poskytovanie internetových služieb.
- Akcie Hanco a energetických podnikov kupujú investičné fondy, Európska banka pre obnovu a rozvoj. Minoritný podiel zostáva aj Rehákovi.
- V marci 2002 sa spoločnosť premenúva na Orange Slovensko, neskôr začína prevádzkovať aj dátové služby. Firma kupuje licenciu na poskytovanie služieb novej generácie UMTS. Ešte pred ich spustením pribudli technologické platformy HSCSD, GPRS, neskôr služby MMS a iné.
- V roku 2004 počet aktívnych zákazníkov prekračuje dva milióny.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 09:04