Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
01.06.2018, 00:00

Oddnes sa zvyšujú príspevky na gastrolístky

Rôzni kritici však upozorňujú, že celý systém gastrolístkov je neefektívny a najviac na ňom zarábajú práve ich emitenti.

Poplatok pre vydavateľa gastráčov na vstupe aj na výstupe. Takto by sa v skratke dal zhrnúť obeh gastrolístkov. Emitent totiž nekasíruje len od reštauratérov pri výmene lístkov za peniaze, ale províziu musia zaplatiť aj zamestnávatelia, keď lístky od emitenta kupujú. Druhý poplatok je však zákonom obmedzený na maximálnu výšku troch percent z hodnoty. „Celkovo tak z gastrolístka v hodnote 4,20 eura dostanete reálnu hodnotu plus-mínus 3,90 eura. Tento rozdiel sa však nevyparí, ale pristane na účte jednej zo spoločností ponúkajúcich gastrolístky,“ poukazuje analytik INESS Robert Chovanculiak.
Zdroj: HN

Zamestnanci už od prvého júna dostanú vyšší príspevok na stravu, a to počas bežných dní, ako aj pracovných ciest. Dôvodom je zvyšovanie cien potravín, ktoré podľa zákona automaticky vedie k úprave príspevkov. Celkovo by malo ísť o 22 centov na deň, čo by pre firmy nemal byť problém, zamestnávatelia však upozorňujú, že aj malé zvýšenie môže niektorým spôsobiť problémy.

Podľa informácie, ktorú zverejnilo ministerstvo práce, sa príspevok na jedlo počas pracovnej cesty kratšej ako 12 hodín zvýši zo 4,5 na 4,8 eura. Tento údaj však zaujíma všetkých zamestnancov, keďže práve od neho sa odvíja aj výška príspevku na každodenné stravné. To sa počíta ako 75 percent z diét prvej kategórie.

Môže to byť problém pre firmy

Čím je totiž pracovná cesta dlhšia, tým sú aj diéty vyššie. V konečnom dôsledku tak od júna vzrastie minimálna hodnota stravných lístkov z 3,38 na 3,6 eura. Zvýšenie však nepocíti iba zamestnávateľ, ale aj zamestnanec. Firma totiž zo zákona musí hradiť 55 percent stravného, zvyšok si dopláca pracujúci.


Hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení Miriam Špániková upozorňuje, že „sú firmy, ktoré nie sú v takej dobrej ekonomickej kondícii a svojim zamestnancom ponúkajú najnižšie sadzby gastrolístkov, keďže aj malé zvýšenie môže pre nich znamenať problém“. Za výhodu považuje to, že na príspevok platí daňové zvýhodnenie a firmy si ho môžu dať do nákladov.

„Preto je stále veľa spoločností, ktoré gastrolístky využívajú v maximálnej sadzbe,“ skonštatovala. Vďaka novým sumám

Nedozvedeli ste sa všetko?

Predplaťte si jeden z troch digitálnych balíkov a získajte neobmedzený prístup k digitálnemu obsahu s ktorým vám nič neunikne.

Newsletter

Prihláste sa na odber noviniek zo sveta politiky, ekonomiky a biznisu.

Pred zadaním e-mailovej adresy si prečítajte pravidlá ochrany osobných údajov a používania cookies. Súhlas na odoberanie noviniek môžete kedykoľvek odvolať.

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.