StoryEditor

V Bratislave chcú vytvoriť farmu na kryptomeny. Ako poradcu spomínajú Rattaja z TMR

06.06.2018, 19:52
Autor:
klkl
Známy podnikateľ si našiel nový biznis.

Frima Kelta, ktorá sídli v bratislavskej Petržalke sa snaží vybudovať veľké centrum na ťažbu kryptomien. Za svoje sídlo zvolila vysoko bezpečné datacentrum, ktoré vlastní Igor Rattaj. Ten zároveň figuruje aj ako poradca na webe Kelty. Sám však takéto prepojenie vylučuje. Upozornil na to Denník SME.

Pozoruhodné je, že Kelta si dokáže od Rattaja prenajímať nákladné priestory, nemá však už na to, aby nakúpila počítače potrebné na ťažbu. SME upozorňuje, že v datacentre sídli aj informačné centrum Ministerstva financií, ktoré odkúpilo poschodie za 14 miliónov eur.

Nemajú na nákup počítačov

Nájom teda nebude lacný. Firma sa však finančné prostriedky na nákup počítačov snaží získať od ľudí formou Initial Coin Offering (ICO). V tomto procese si užívatelia od firmy nakúpia tzv. tokeny za skutočnú alebo virtuálnu menu, v prípade Kelty za menu Ethereum.

Pozrite si video, ktoré vám vysvetlí, ako fungujú kryptomeny:

​Po nákupe potrebnej techniky a spustenia prevádzky, budú môcť vlastníci tokenov využívať kapacitu datacentra. Za jeden token by mal podľa informačného dokumentu (tzv. White Paper) Kelty získať užívateľ časovo neobmedzený prístup k využitiu výkonu datacentra v hodnote jeden Watt.

Rizikové postupy

Takýto spôsob financovania obchádza štandardné postupy a investori nie sú chránení pred možným rizikom, ICO je často využívané na podvody. Na to reagovali aj viaceré centrálne banky a napríklad Čína ICO úplne zakázala.

V prospech slovenskej firmy však hrá to, že jej plány nie sú len na papieri ale má k dispozícii aj reálne priestory v spomínanom datacentre. Rovnako jej sídlo na Slovensku, v členskej krajine Európskej únie jej pridáva na dôveryhodnosti.

Zo Slovenska neprístupná

Viaceré veci však vzbudzujú podozrenia. Stránka spoločnosti je zo Slovenska neprístupná, podľa náhľadu sa tvári, že sa na nej pracuje. Šéf Kelty Juraj Mác sa však pre SME vyjadril, že je to tak naschvál - firma nie je určená pre Slovákov, ktorí by ho svojou náturou mohli zničiť a tak web blokuje slovenské IP adresy. Dá sa k nej však dostať cez uložené kópie Googlu. 

kelta.com

Kontroverzný podnikateľ

Ako jej šéf figuruje známy podnikateľ Juraj Mác (na webe s anglickou verziou mena George Mac), ako vedúcu riadenia web spomína aj Mácovu dcéru Rebeccu.

kelta.com

​Máca polícia vyšetrovala v súvislosti s cieleným neodvádzaním odvodov zamestnancom v jeho dubnickej hutníckej firme. Zamestnancom nevyplácal mzdy, kvôli čomu aj štrajkovali.

Spolupráca s Rattajom

Otázne je aj pôsobenie Igora Rattaja ako poradcu spoločnosti Kelta, ako ho uvádzajú na svojom webe. Rattaj pre SME povedal, že s Keltou nič nemá, iba im prenajal priestor a požiadal ich, aby ho zo svojho webu stiahli.

Kelta však tvrdí, že s Rattajom a jeho firmou úzko spolupracuje. Budovu vysoko zabezpečného datacentra (spĺňa požiadavky Národného bezpečnostného úradu na úroveň 3) vlastní Rattaj cez spoločnosť CryptoData, a.s. Tá sa podľa Obchodného registra do februára 2018 nazývala AGEM DATA, a.s.

Spoločnosť AGEM DATA Kelta uvádza v informačnom dokumente ako svoju materskú spoločnosť, spolu s ktorou datacentrum vytvorili. K tomuto bodu však pridali aj odkaz, ktorý má vysvetliť vzťah medzi Keltou a AGEM DATA. Ten smeruje na zmluvu, medzi týmito dvoma spoločnosti, na základe ktorej si Kelta prenajíma od AGEM DATA priestory.

"Som majiteľom spoločnosti Cryptodata, ktorá prostredníctvom svojej dcérskej spoločnosti DCBA v Bratislave vybudovala unikátne dátové centrum, spĺňajúce najnáročnejšie technologické, bezpečnostné aj energetické kritériá. Spoločnosť Kelta, ktorá rozbehla mohutnú kampaň v internetovom svete je len jedným z klientov, ktorý využíva priestory a služby tohto datacentra. Prajem jej úspech v podnikaní, ale na jej projekte sa v žiadnej pozícii nepodieľam, nie som jej poradca, nefinancujem ho a nebudem sa ani podieľať na jej hospodárskom výsledku,“ reagval Igor Rattaj, hlavný akcionár a predseda dozornej rady Cryptodata. Rattaj zároveň vyzdvihuje, že so spoločnosťou Kelta nie je on ani nikto iný z akcionárov a manažérov Cryptodata akýmkoľvek spôsobom prepojený na spoločnosť Kelta.

01 - Modified: 2024-04-15 12:53:37 - Feat.: - Title: Bitcoin v kurze. Podiel kryptomeny na trhu je najvyšší od roku 2021 02 - Modified: 2024-04-08 13:43:54 - Feat.: - Title: Cena bitcoinu prekonala 72-tisíc dolárov, v druhej polovici apríla ho čaká takzvaný halving 03 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Bitcoin nemá strop, o polstoročie môže pohltiť tradičný finančný svet, tvrdí kryptomenový expert 04 - Modified: 2024-03-20 21:02:54 - Feat.: - Title: Súd v Čiernej Hore vydal do Kórey magnáta s kryptomenami stíhaného za megapodvod 05 - Modified: 2024-03-15 20:21:45 - Feat.: - Title: Prokuratúra navrhuje, aby zakladateľ skrachovanej kryptoburzy FTX strávil až 50 rokov vo väzení
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
16. apríl 2024 04:52