StoryEditor

Andrej Danko: Priemerná mzda? Naša ambícia je 1 100 eur

07.06.2018, 22:25
Vek odchodu do dôchodku sa nemôže predlžovať do 70 alebo sto rokov iba preto, že máme nastavený nejaký automat, tvrdí pre HN Andrej Danko, predseda slovenského parlamentu a šéf koaličnej SNS.

Jednou z aktuálne najdiskutovanejších tém je zastropovanie veku odchodu do dôchodku. Najskôr prišiel Smer so 65 rokmi, potom vy so 64. Nechýba tejto debate nejaký odborný základ?
Z čoho vychádzate pri tvrdení, že je bez odbornej debaty?

Napríklad z toho, že sa navrhovali čísla a riešenia, ale až následne prišlo ministerstvo financií s reálnymi dosahmi a prepočtami. Nik na ne nečakal.
Asi všetci si želáme, aby ľudia odchádzali do dôchodku v čo najnižšom veku. Debatovali sme o tejto téme zodpovedne. Je faktom, že keď bola otvorená v rozmere ústavného zákona, stala sa z nej aj politická téma. Keďže ste z Hospodárskych novín, vnímate to z hľadiska dosahov na hospodárstvo. Ale vek odchodu sa nemôže aj tak predlžovať do 70 alebo sto rokov iba preto, že máme nastavený nejaký automat. V tejto dobe treba dať jasný signál ľuďom, že sa tu oplatí žiť, štát ich ochráni a mladá generácia nebude drieť do 70 rokov. Okrem toho sú predpoklady, že Slovensko bude mať aj naďalej solídne tempo rastu ekonomiky.

Ale systém bol nastavený tak, že nebolo de facto možné, aby ľudia pracovali do smrti. Mali vždy stráviť v penzii plus mínus rovnaký čas.
To je iba teória. Je potrebné určiť jasný strop. V súčasnosti máme stanovený istý vek odchodu do dôchodku, sú však aj profesie, kde je ešte nižší. Čo potom policajti, iné profesie? Treba o tom diskutovať komplexne a musíme dať jasný signál. Zvyšovanie komfortu života, debata o sociálnych témach, to sú veci, ktoré budú Slováci aj v budúcnosti požadovať čoraz častejšie.

Čo však argument, že Slovensko, aj podľa správy Európskej komisie, jednoducho bude starnúť rýchlejšie a dôchodky bude potrebné z niečoho financovať?
Som viac praktik, toto je teoretická rovina. Opakujem, treba dať jasný signál ľuďom, ktorí dnes žijú a tvoria hodnoty. Keď som hovoril o 10-percentnej DPH na cestovný ruch, padla protiotázka, či mám dosah na štátny rozpočet. Spýtal som sa, či mi vie niekto nájsť analytika, ktorý vypočíta nielen predpokladaný dosah na základe počtu ubytovaní, ale aj výnos. Každá téma a zmena so sebou nesie aj synergie. Preto som za to, aby bol vek odchodu do dôchodku čo najnižší s jasne nastaveným stropom.

Ako vnímate vyjadrenia vášho koaličného partnera Mosta-Híd, že za zastropovanie nezahlasujú?
Ak viem, Most-Híd nemá problém s obsahom, ale s formou. Aj ja som zástanca úpravy obyčajného zákona pred rokovaniami s opozíciou. Predpokladám, že by aj tak nedopadli dobre, preto bude skôr na stole úprava obyčajného zákona. Zároveň si myslím, že v Ústave by mali byť len nosné veci.

Pred časom podpredseda Mosta Ivan Švejna povedal, že štát by mal skôr riešiť aktuálnych dôchodcov a zlepšovanie ich kvality života. Nemá pravdu?
Áno, aj ja som toho zástanca. Pre...

Tento článok je určený iba pre predplatiteľov.
Zostáva vám 85% na dočítanie.
01 - Modified: 2024-04-18 14:50:03 - Feat.: - Title: Kyjev musí rýchlo konať. Dochádzajú mu vojaci, zbrane i munícia, tvrdí pre HN český expert na Ukrajinu Mlejnek 02 - Modified: 2024-04-19 12:46:22 - Feat.: - Title: Korčoka lákali do maďarského rádia. „Neurobil som to,“ hovorí pre HN a spomína červenú čiaru a pád do bahna 03 - Modified: 2024-04-18 22:00:00 - Feat.: - Title: Sulík pre HN: Slovensku chýba právo veta, za povinné rozdelenie migrantov môže Fico 04 - Modified: 2024-04-18 13:30:00 - Feat.: - Title: Čo sú susedské spory a ako sa v nich účinne brániť? Pre HN vysvetľuje advokát 05 - Modified: 2024-04-17 16:30:00 - Feat.: - Title: Útok Iránu na Izrael bol neškodný ohňostroj, myslí si odborník na Blízky východ. Čo bude v konflikte ďalej?
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 18:09