StoryEditor

Finančná správa odhalila najväčšiu nelegálnu výrobňu cigariet na Slovensku. Zaistili šesť ton tabaku

17.06.2018, 13:55
Autor:
klkl
František Imrecze a riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makóa informovali o mimoriadnom záchyte.

Šéf finančnej správy František Imrecze informoval, že kriminálnemu úradu finančnej správy spolu s colnými úradmi sa podarilo počas víkendu odhaliť doteraz najväčšiu nelegálnu výrobu a distribúciu cigariet na Slovensku.

"Zaujímave na tomto prípade je, že ide o nelegálne cigarety renomovanej značky, ktorá je často predávaná na Slovensku," dodal Imrecze s tým, že doteraz sa im väčšinou darilo zachytiť falzifikáty neznámych čínskych značiek.

Celkový zachytený únik na daniach odhadujú na päť miliónov eur. Konečná suma sa ešte počíta. Zásah podľa Imreczeho prebiehal v Revúcej a okolí.

Podľa Imreczeho sa im podarilo zachytiť také množstvo, ktoré predstavuje až pätinu celkového záchytu tabakových výrobkov za rok 2017. Konkrétne zaistili 10,5 milióna cigariet a šesť ton tabakovej suroviny. 

Riaditeľ finančnej správy upozornil, že falzifikáty kvôli neoverenému zloženiu mohli predstavovať riziko aj pre zdravie. "Tabaková surovina mohla obsahovať aj látky, ktoré bežne v cigaretách nie sú," vysvetlil prezident finančnej správy.

Riaditeľ Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovít Makó doplnil, že výroba trvala zhruba pol rok až osem mesiacov a celú dobu ju monitorovali. V súvislosti so zásahom zadržali dvoch Slovákov, momentálne sú v cele predbežného zadržania. "Vyšetrovateľ finančnej správy spracoval návrh na ich väzobné stíhanie," upresnil šéf kriminalistov.

Výrobu na Slovensku podľa Makóa vykonávala bunka širšej siete, ktorá zväčša siaha na Ukrajinu alebo do Bulharska. Makó na otázku novinárov odpovedal, že to tak bolo aj v tomto prípade. 

Makó dodal, že zachytené cigarety síce neboli dokonalé, falzifikáty však boli podľa neho veľmi kvalitné. Od originálnych cigariet známej značky by sa podľa neho dali odlíšiť na základe QR kódu, ktorý výrobca uvádza na každej krabičke. Podľa neho sa dá zistiť, kedy a kde bol konkrétny balíček vyrobený. Toto pri falzifikátoch nie je možné.

Ako uviedol Makó, toto bola prvá veľká akcia, kedy sa podarilo odhaliť výrobcov nelegálnych cigariet, nakoľko Slovensko je zväčša tranzitnou krajinou. Počas celej akcie finančná správa úzko spolupracovala s Europolom a OLAFom.

01 - Modified: 2023-09-04 10:07:14 - Feat.: - Title: Pokračuje proces s guvernérom NBS Kažimírom, prítomný je aj svedok Imrecze 02 - Modified: 2023-08-08 10:46:37 - Feat.: - Title: Kaliňákovi zrušili obvinenie v kauze doplácania platu Imreczemu na základe paragrafu 363 03 - Modified: 2023-07-22 06:11:11 - Feat.: - Title: Kažimír o obžalovaných priateľoch: Jeho vzťah s Brhelom mal vývoj, od Slahučku kúpil vilu 04 - Modified: 2023-07-20 07:50:03 - Feat.: - Title: Na súde pokračuje proces s Kažimírom. Kvôli daňovému tajomstvu vylúčili verejnosť 05 - Modified: 2023-07-03 13:47:56 - Feat.: - Title: Začína sa ostro sledovaný proces: Prokurátor opísal, ako mal Kažimír odovzdať úplatok, ten sa bráni
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 10:36