StoryEditor

Kažimír: Ten dobrý Uber sa nesprával úplne fér. Na niektoré menšie krajiny kašle

18.06.2018, 12:38
Autor:
lmlm
Podľa ministra financií sa centrála Uberu rozhodla s niektorými silnejšími krajinami, na ktorých im naozaj záleží, urobiť dohodu a na niektoré menšie krajiny kašle.

Minister financií Peter Kažimír kritizoval dnes niektoré kroky, ktoré urobila centrála Uberu. Na brífingu vyhlásil, že dobrý Uber sa nesprával úplne fér.

"My sme počas toho obdobia robili isté opatrenia, ktoré sú z pohľadu európskej legislatívy také pionierske alebo revolučné. Pretože my sme zaviedli legislatívu, ktorá umožňuje zdaňovať digitálne platformy. A tu už musím povedať, že dobrý Uber sa nesprával úplne fér, pretože rozhodovanie centrály Uber je veľmi selektívne," povedal Kažimír. 

Skonštatoval však , že nie je potešený tým, že Uber na základe súdneho rozhodnutia predpokladá, že načas musel opustiť Slovensko. 

"Uber nám odmietal nahlasovať identitu vodičov"

Podľa ministra financií sa centrála Uberu rozhodla s niektorými silnejšími krajinami, na ktorých im naozaj záleží, urobiť akúsi dohodu a na niektoré menšie krajiny kašle.

"Uber mal podľa zákona povinnosť si založiť po 1. januári v tejto krajine stálu prevádzkáreň, no neurobil tak. Uber nám odmietal nahlasovať identitu vodičov, ktorí pre nich pracujú. V niektorých krajinách tak ale urobil, takže z tohto pohľadu predpokladám, že by to mohol byť veľmi dobrý obchod aj pre vládu, ktorá je otvorená zdieľanej ekonomike, ale aj pre platformy, ktoré si musia uvedomiť, že nemôžu neplatiť dane," doplnil Kažimír.

Kažimír: Musia platiť dane

Postup Uberu v posledných mesiacoch bol pre ministra financií sklamaním, predpokladá však, že teraz bude na rade vyjednávanie. "Kde by sme mohli dostať sa do vyrovnanej a férovej pozície, pretože ja absolútne súhlasím, že na jednej strane treba znížiť reguláciu v oblasti napríklad taxislužby, ktorá je z 90-tych rokoch na Slovensku, na druhej strane však ten, kto poskytuje lacnejšie služby, musí platiť dane." 

Bratislavský okresný súd v marci zakázal firme Uber prevádzkovať na Slovensku taxislužbu prostredníctvom osôb, ktoré k tomu nemajú príslušné povolenie alebo nemajú vhodné vozidlo. Podľa portálu Právne noviny rozhodol o vydaní tzv. neodkladného opatrenia na zastavenie prevádzkovania služby Uber sudca Branislav Harabin, syn bývalého predsedu Najvyššieho súdu Štefana Harabina.

Uber, ktorý čelil kritike za spôsob svojho podnikania v niekoľkých krajinách vrátane Českej republiky, v reakcii uviedol, že verdikt súdu prvej inštancie zatiaľ nedostal.

Žalobu na bratislavský súd podalo občianske združenie koncesovaných taxikárov, ktoré dlhodobo vystupovalo proti podnikaniu Uberu a zorganizovalo proti nemu protestné akcie.

Právne kroky združenie podniklo po minuloročnom verdikte Súdneho dvora EÚ, že Uber je prepravnou službou, a musí teda žiadať o licenciu a povolenie podľa príslušných zákonov krajín EÚ.

01 - Modified: 2024-04-15 11:08:29 - Feat.: - Title: Rozpočtová rada hodnotí novú prognózu rezortu financií ako realistickú 02 - Modified: 2024-04-12 19:23:35 - Feat.: - Title: Rast príjmov tento rok spomalí, oproti rozpočtu budú nižšie o 200 miliónov. Časť pohltia nové opatrenia 03 - Modified: 2024-04-12 13:25:29 - Feat.: - Title: Čerpanie eurofondov zo starého programového obdobia je na úrovni vyše 100 percent, hlási ministerstvo financií 04 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Platenie daní má prejsť revolúciou. Štát chce odbremeniť firmy od záťaže týkajúcej sa státisícov zamestnancov 05 - Modified: 2024-04-11 12:50:54 - Feat.: - Title: Výdavkové limity sa majú po novom vzťahovať na čisté verejné výdavky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 04:05