SamsungPeter Mayer
StoryEditor

Pochybnosti okolo Samsungu v Galante, Kórejci prestali odoberať produkty od niektorých dodávateľov

19.06.2018, 11:31
Autor:
tbatba
Začiatkom roka výrobca televízorov zatvoril svoj závod vo Voderadoch.

Budúcnosť závodu Samsung v Galante je neistá. Medzi zamestnancami sa hovorí o jeho zatvorení, firma ukončuje spoluprácu so svojimi dodávateľmi a vedenie firmy ostáva vo vyjadreniach len neisté, informuje portál Aktuality

Začiatkom roka sa Samsung rozhodol zatvoriť jeden zo svojich závodov vo Voderadoch. Výroba sa mala presťahovať práve do závodu v Galante. Najväčší výrobca televízorov na svete však presťahoval do Galanty len necelú polovicu zo svojich výrobných liniek. Zhruba pred mesiacom potom odišlo šesť produkčných liniek zo závodu v Galante do Maďarska.

Ukončenie spolupráce s dodávateľmi

O možnom odchode Samsungu nasvedčujú aj ďalšie kroky spoločnosti. Niektoré oddelenia firmy sa presunuli pod externé firmy. Okrem toho producent televízorov prestal odoberať komponenty od svojich tradičných dodávateľov. S firmou KNP, ktorá vyrábala plastové komponenty ukončil spoluprácu. 

Vedenie Samsungu sa k situácii vyjadrilo len veľmi neurčito. Hovorca spoločnosti Ján Nemašik pre Aktuality povedal, že spoločnosť Samsung "neustále potvrdzuje pokračujúcu podporu miestnej ekonomiky a zákazníkov na území Slovenskej republiky."

Presun výroby z Voderad Samsung obhajoval zachovaním konkurencieschopnosti. Nemašík dodal, že práve týmto rozhodnutím chcú zaistiť, že Samsung bude vyrábať televízory aj vo výrobnom závode v Galante. 

Zatvorený závod vo Voderadoch

Začiatkom roka sa Samsung rozhodol zatvoriť svoj závod vo Voderadoch. Závod mal ročný obrat 63 miliónov eur a zamestnával 568 kmeňových zamestnancov. Ďalších tisíc ľudí pre nich pracovalo externe. Vo fabrike sa vyrábali displeje, ktoré sa potom presúvali do závodu v Galante, kde sa následne kompletizoval výrobok. 

Samsung sa na Slovensku radí z hľadiska tržieb k najväčším firmám. Spoločnosť v minulosti opakovane dostala od slovenskej vlády investičné stimuly.

Firmy na Slovensku sa už dlhší čas sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a vo väčšom počte najímajú aj cudzincov. V regióne Trnavy a Galanty, kde podniká Samsung, miera nezamestnanosti patrí k najnižším v krajine.

O nedostatku pracovnej sily na Slovensku sme sa v HNtelevízii rozprávali s analytikom inštitútu CELSI a Ekonomickej univerzity Martinom Kahancom koncom novembra 2017:

   

01 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 02 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 03 - Modified: 2024-04-15 11:40:00 - Feat.: - Title: Číňania dotácie popierajú. Ich autá si držia náskok vďaka inováciám i dokonalej výrobe 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 15:35