StoryEditor

Pečivo zdraželo len mierne a nie všade

Pekárenské výrobky v uplynulých dňoch zdraželi len mierne a iba v niektorých lokalitách. Niektoré médiá pritom avizovali plošné zvýšenie cien už od prvých májových dní. Väčšina obchodných sietí i menších predajní potravín, ktoré HN oslovili, však nárast cien pečiva na prelome apríla a mája nepotvrdila.

Pekárenské výrobky v uplynulých dňoch zdraželi len mierne a iba v niektorých lokalitách. Viaceré médiá pritom avizovali plošné zvýšenie cien už od prvých májových dní. Väčšina obchodných sietí i menších predajní potravín, ktoré HN oslovili, však nárast cien pečiva na prelome apríla a mája nepotvrdila.

Pečivo verzus benzín
Súčasné ceny pekárskych výrobkov podľa predsedu Podnikateľského zväzu pekárov, cestovinárov a cukrárov Milana Rusinu neodrážajú reálne náklady a primeranú rentabilitu. O koľko sa v priemere v týchto dňoch zvýšili ceny pečiva vyplývajúce z nárastu výrobných nákladov, zväz vyhodnotí až o dva či tri týždne. "Zdražovanie je nevyhnutné, ale kolektívne nie je nič dohodnuté," tvrdí cechmajster Cechu pekárov a cukrárov východného Slovenska Ján Paciga. Predpokladá, že ceny pečiva ešte stúpnu o päť až šesť percent, najmä kvôli drahším pohonným látkam. Za opodstatnené považuje zvyšovanie cien pekárenských výrobkov aj hovorkyňa rezortu pôdohospodárstva Katarína Czajliková, pretože len cena energií medziročne stúpla o 17 percent. Tvrdí však, že nárast cien by nemali znášať spotrebitelia, ale reťazce na úkor zníženia svojich obchodných marží.

Ceny budú vyššie
Viacerí pekári a predajcovia na slovenskom trhu zvyšovali ceny pečiva v priemere o sedem percent počas prvých dvoch mesiacov tohto roku. Reagovali tým na vyššie ceny pekárskych výrobkov od výrobcov po náraste vstupných nákladov začiatkom roku 2006.
Zväz pekárov, cestovinárov a cukrárov predpokladá, že ceny budú zákonite rásť, lebo cenové nožnice sa začali otvárať už v minulosti. V Česku sa rožok predáva za 1,50 koruny, ale DPH je päťpercentná. U nás dosahuje 19 percent, pričom rožok stojí často menej ako korunu. Pritom v Česku sa hovorí, že v najbližších týždňoch vzrastú ceny pečiva o dvadsať až tridsať percent.
Za neudržateľné považuje súčasné ceny pekárenských výrobkov aj obchodný riaditeľ reťazca Billa Peter Seidner a očakáva ich nárast. Momentálne však tlak dodávateľov na zdražovanie v Bille necítia, rovnako ani spotrebné družstvo COOP Jednota. Dvakrát už v tomto roku upravoval ceny pečiva od centrálneho dodávateľa obchodný reťazec Ahold Retail Slovakia. Podľa jeho hovorkyne Diany Stankovej prvýkrát sa ceny zdvihli v januári, asi o osem percent, v druhej polovici apríla upravovali ceny o ďalších sedem percent.
O celoplošnom zvyšovaní cien pekárenských výrobkov v súčasnom období však nemá informácie Vojtech Gottschall z Cechu pekárov a cukrárov západného Slovenska. Podobné bolo aj stanovisko pekárov vo väčšine regiónov Slovenska.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 23:12