TASR
StoryEditor

Protestujúci farmári dorazili do Bratislavy, chcú sa stretnúť s premiérom

19.06.2018, 20:14
Autor:
TASRTASRtbatba
Farmári vyrazili v pondelok ráno na traktoroch z Michaloviec do Bratislavy, kde chcú upozorniť na svoje problémy.

Jazdy nespokojných farmárov budú počas celej stredy (20. júna) v hlavnom meste Slovenska. Na Tyršovo nábrežie v Bratislave–Petržalke dorazila v utorok večer prvá skupina poľnohospodárov na vyše 25 traktoroch a sprievodné autá. Pre TASR to uviedla Lucia Gallová z Vidieckej platformy, ktorá je koordinátorkou akcie.

Uviedla, že sa chcú rozprávať s premiérom Petrom Pellegrinim (Smer-SD) a koaličnou radou a podpísať s nimi memorandum, kde sa zaviažu, že za určitý čas splnia požiadavky farmárov.

Tie sa týkajú napríklad prístupu k pôde, aby sa pôda zo Slovenského pozemkového fondu (SPF) dostala prednostne miestnym mladým a malým farmárom a aby Pôdohospodárska platobná agentúra prideľovala dotácie iba tomu, kto má k pôde právny vzťah.

Gallová avizovala, že v noci na stredu prídu ďalšie traktory a vo finále by ich v Bratislave malo byť 150 až 200.

Farmári požiadali o stretnutie premiéra

"Prišli sme preto, lebo máme dlhodobo dojem, že nie sme vypočutí," povedala Gallová s tým, že chcú ísť pred parlament, Úrad vlády SR, Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR a SPF.

Nevedela povedať, ako dlho ostanú, to bude podľa nej závisieť od reakcií politikov. "Odovzdali sme v utorok list a požiadali sme o stretnutie pána premiéra. Zatiaľ odpoveď nemáme, čakáme," informovala.

Veľká podpora ľudí

Protestná jazda farmárov sa skončila v Bratislave na Tyršovom námestí. Tam ich prišli privítať organizátori protestov z iniciatívy Za slušné Slovensko a množstvo podporovateľov.

„Po náročnej jazde im prinesieme jedlo a pitie a poďakujeme im za to, že bojujú proti rozkrádaniu agrodotácií.“ uviedli organizátori vo svojom príspevku.

Na traktoroch vyrazili už v pondelok

Farmári vyrazili v pondelok ráno na traktoroch z Michaloviec do Bratislavy, kde chcú upozorniť na svoje problémy. Po trase sa k nim majú na strojoch pridať aj ďalší protestujúci. 

​"Uplynulo 100 dní od prevalenia kauzy, takže pociťujeme, že sa zatiaľ nič podstatné neudialo, nejaké zmeny v pôdohospodárstve, takže ideme do Bratislavy na dialóg," uviedol Patrik Magdoško zastupujúci Iniciatívu poľnohospodárov, ktorá zastrešuje malých a stredných farmárov z celého Slovenska, s tým, že doteraz k nemu nedošlo.

Ministerka Matečná reagovala na protestnú jazdu

Vedia farmári protestujúci na traktoroch, že veľká časť požiadaviek z tzv. Košickej výzvy je už splnená? Spýtala sa vicepremiérka a šéfka Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) SR Gabriela Matečná (SNS) v reakcii na protestnú jazdu farmárov z východu SR do Bratislavy.

"My sme otvorení dialógu, ale do dnešného dňa sme od týchto farmárov nedostali žiadnu požiadavku na stretnutie," podčiarkla.

01 - Modified: 2024-02-06 11:01:46 - Feat.: - Title: "Politická trafika." KDH aj PS kritizujú menovanie Matečnej za štátnu tajomníčku envirorezortu 02 - Modified: 2024-02-06 09:53:35 - Feat.: - Title: Exministerka Matečná je novou štátnou tajomníčkou envirorezortu. Nie som vyšetrovací orgán, reaguje Taraba 03 - Modified: 2023-10-08 09:43:26 - Feat.: - Title: Konsolidačné opatrenia vlády v oblasti DPH by spôsobili zdražovanie, tvrdí Matečná 04 - Modified: 2023-07-27 08:31:15 - Feat.: - Title: Tempo sceľovania pozemkov bráni budovaniu vodozádržných opatrení, tvrdí Matečná 05 - Modified: 2023-04-18 05:29:17 - Feat.: - Title: Kožuch je v rozpore s Matečnou a Dankom. Svedkovia opísali, ako mali oligarchovia profitovať z polície
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
18. apríl 2024 18:21