StoryEditor

Tunel Branisko otvoria 29. júna

23.05.2003, 00:00

Oficiálny termín uvedenia prvého diaľničného tunela Branisko do predčasného používania je 29. jún tohto roka. Je to o deň skôr, ako sa predpokladalo. Úplné dokončenie stavby sa očakáva v marci. Po včerajšom kontrolnom dni na tuneli Branisko to vyhlásil minister dopravy Pavol Prokopovič.
V júli má byť zároveň otvorený obchvat Fričoviec, štvorprúdovej plnoprofilovej cesty napájajúcej sa na tunel Branisko. Ako minister zdôraznil, táto cesta netvorí priamu súčasť výstavby diela Branisko, ale ministerstvo spolu so Slovenskou správou ciest robilo všetko preto, aby obe stavby začali fungovať súbežne. "Hneď po odovzdaní tunela do skúšobnej prevádzky budeme pokračovať vo výstavbe prístupovej cesty zo západnej strany," skonštatoval minister.
Skutočné náklady na výstavbu celého diela sa v porovnaní s predpokladanými zvýšia približne o 2,3 miliardy korún. Podľa informácie generálneho riaditeľa správy ciest Dušana Faktora nie je možné porovnávať zmluvné ceny uzatvárané pri pôvodnom projekte s aktuálnymi cenami. "Projekt musel byť z dôvodu zvýšených štandardov na bezpečnosť tunela, ktoré sa objavili v procese výstavby, niekoľkokrát modifikovaný," povedal.
Skúšobná prevádzka bude za plnej účasti verejnosti. So žiadnymi obmedzeniami sa nepočíta. Môžu sa však vyskytnúť krátke obmedzenia premávky v prípade odstraňovania vzniknutých porúch. Tie by však nemali trvať dlhšie ako niekoľko hodín, respektíve jeden deň.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 13:09