Peter ŽigaTASR
StoryEditor

Na Slovensko smerujú ďalšie investície za 66 miliónov. Dočká sa aj jeden z najmenej rozvinutých regiónov

22.06.2018, 12:13
Nové investície pomohli na Slovensku v uplynulých rokoch znížiť nezamestnanosť, ktorá tento rok v máji dosiahla nové minimá 5,37 percenta.

Slovenský automobilový priemysel bude už čoskoro bohatší o ďalšieho hráča. Tým je švajčiarsky automobilový dodávateľ Mubea, ktorého štart výstavby závodu začne oficiálne už zajtra poklepaním po základnom kameni, ktorého sa zúčastní aj Peter Pellegrini, šéf hospodárstva Peter Žiga i majiteľ spoločnosti Mubea Thomas Muhr s primátorom mesta Jánom Ferenčákom. „Výrobný program závodu bude zameraný na ľahkú strojársku výrobu - vývoj a výrobu pre automobilový priemysel,“ uvádza investor v investičnom zámere.

Vysvetľujúce video, ako sa Slovensko stalo automobilovou veľmocou:

Globálny hráč v kežmarskom priemyselnom parku Kežmarok-Pradiareň preinvestuje 51 miliónov eur a v trojsmennej prevádzke zamestná 360 ľudí. Fabrika zaberie takmer 13-tisíc metrov štvorcových. Predmetom výroby budú pružinové svorky a tanierové pružiny prevodoviek používaných v automotive segmente.

Podľa RTVS mal investor zvažovať výstavbu závodu aj v poľských Katoviciach. Nakoniec však mali zavážiť v prospech kežmarskej lokality špeciálne podmienky, ktoré vláda pripravila pre zaostalejšie okresy, ktorých cieľom je hlavne znižovať regionálnu nezamestnanosť.

Spoločnosť Mubea je švajčiarska rodinná firma, ktorá vznikla v roku 1916. Dnes dosahuje obrat 2,2 miliardy eur a zamestnáva v 18 krajinách viac ako 13-tisíc zamestnancov v celkovo 39 výrobných závodoch.

Dve ďalšie investície na strednom Slovensku

Spoločnosť Neuman Aluminium PWG zase na strednom Slovensku investuje 11,5 milióna eur do továrne na produkciu najmä hliníkových líšt pre strešné okná automobilov. S dosiahnutím plnej výrobnej kapacity počíta už v budúcom roku.

Írska skupina Adient potom vynaloží 3,5 milióna eur  do rozšírenia produkcie komponentov pre automobilový priemysel v jednom zo svojich troch výrobných závodov na Slovensku. Investíciu uskutoční v továrni v Lučenci, kde sa nezamestnanosť drží nad celoštátnym priemerom.

Hlavný ťahúň hospodárstva

Investície do novej výroby či do rozšírenia existujúcej produkcie v uplynulých mesiacoch ohlásilo na Slovensku niekoľko ďalších výrobcov komponentov pre automobilový priemysel, ktorý je jedným z hlavných ťahúňov slovenského hospodárstva. Slovensko je v posledných rokoch v prepočte na obyvateľa najväčším výrobcom áut na svete.

Nové investície pomohli na Slovensku v uplynulých rokoch znížiť nezamestnanosť, ktorá tento rok v máji dosiahla nové minimá 5,37 percenta. Firmy si už dlhší čas sťažujú na nedostatok kvalifikovanej pracovnej sily a voľné pracovné miesta obsadzujú aj cudzinci.

01 - Modified: 2024-04-23 09:40:17 - Feat.: - Title: Čína investuje v Maďarsku: Miliardové projekty vytvoria 25-tisíc pracovných miest, hlási Szijjártó 02 - Modified: 2024-04-22 17:32:51 - Feat.: - Title: Zistenie HN: Multimiliónový biznis hlinikárov z Ľupče je zachránený. Dlhy majú splatiť najmä vďaka investíciám 03 - Modified: 2024-04-22 09:59:31 - Feat.: - Title: Investičná divízia Svetovej banky plánuje na Ukrajine veľké investície za takmer dve miliardy dolárov 04 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 05 - Modified: 2024-04-19 09:13:32 - Feat.: - Title: Top farmár pre HN: Sektor je paralyzovaný. Jediná cesta je prenášať problémy na dodávateľov alebo na banky
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 19:54