Jaroslav BaškaTASR
StoryEditor

Horná Nitra po útlme ťažby. Projekt transformácie predstavia ešte tento rok

22.06.2018, 20:06
Autor:
TASRTASR
Po stretnutí pracovnej skupiny to oznámil predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslav Baška.

Projektové zámery, ktoré majú napomôcť k prerodu hornej Nitry po útlme ťažby uhlia, predstavia verejnosti tento rok v septembri.

Informoval o tom na brífingu v piatok v Trenčíne po stretnutí pracovnej skupiny pre transformáciu hornej Nitry predseda Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK) Jaroslav Baška.

"V septembri sa stretneme a vznikne prvý draft celého akčného plánu, stratégia, ktorú samozrejme verejne prekonzultujeme s občanmi priamo v regióne hornej Nitry. Chceme byť transparentní, preto sa všetko bude rokovať verejne, aj tento prvý návrh akčného plánu a projekty, ktoré boli doteraz podané. Je ich viac ako 80 a sú v hodnote viac ako miliarda eur," spresnil ďalej Baška.

Niektoré z podaných projektov podľa neho nie je možné financovať z fondov Európskej únie.

"Samozrejme, budú sa hľadať ďalšie finančné zdroje, či to budú návratné z Európskej investičnej banky, súkromné, štátne zdroje aj na tie projekty, ktoré môžu byť zaujímavé pre transformáciu, ale nie sú financovateľné zo súčasných operačných programov," ozrejmil.

Infraštruktúra je najdôležitejšia

Medzi najdôležitejšie projekty Baška zaradil dopravu, a to nielen z finančného, ale časového pohľadu, ide podľa neho konkrétne o vybudovanie rýchlostnej cesty R2, nové cestovné grafikony alebo obchvat Prievidze. "Sú aj ďalšie projekty, ktoré sa budú hodnotiť potom na jeseň. Niektoré sa dajú financovať i zo súčasných operačných programov," doplnil.

"Som rada, že sa konkrétne povedali aj nejaké termíny, kedy ideme čo realizovať, pretože ja som na potrebu riešiť problém budúcnosti hornej Nitry upozorňovala už v máji minulého roka. Práve k tomu smerovala moja aktivita, aby sme vyfárali z neistoty a aby sme povedali ľuďom, čo ich čaká a hlavne pre nich zabezpečili budúcnosť," zhodnotila primátorka Prievidze Katarína Macháčková.

Podľa nej je reálne, aby si baníci našli prácu mimo podzemia. "Myslím, že súčasná doba tomu praje, aj v Prievidzi je nezamestnanosť pod päť percent. Je doba ekonomického rastu a už aj teraz je predpoklad, že by si veľa tých ľudí prácu našlo. Pokiaľ im budeme vytvárať podmienky, verím, že tento región má silu to zvládnuť," skonštatovala.

Dátum uzatvárania baní ešte nie je známy

Na rokovaní nezaznel možný časový horizont postupného uzatvárania baní. "Nebudeme to vedieť možno ani na jeseň. Dôležité je pripraviť región na to, keď ťažba uhlia skončí, aby tam neostala hladová dolina, aby bolo postarané o každého zamestnanca, ktorý by týmto spôsobom prišiel o prácu," dodal Baška.

Pracovnú skupinu, ktorá spadá pod Úrad podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu a pôsobia v nej zástupcovia regiónu, jednotliví generálni riaditelia riadiacich orgánov operačných programov, zástupcovia ministerstiev, banské odbory, elektrárne a tretí sektor, doplnia i odborníci priamo z Bruselu.

"Experti budú pomáhať v záležitostiach, s ktorými si nevieme pomôcť sami. Sú to odborníci, ktorí nebudú písať akčný plán, nebudú vyberať projekty, ale budú pomáhať s jednotlivými témami, ktoré sú náročné a ťažké a budú súčasťou akčného plánu," uzavrela Denisa Žiláková, generálna riaditeľka sekcie Centrálny koordinačný orgán v rámci Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu.

Akčný plán bude založený na troch pilieroch, ekonomickom, sociálnom a environmentálnom. Po jeho prerokovaní a pripomienkovaní na jeseň by sa ním koncom tohto roka mala zaoberať vláda SR, ktorá ho má i schváliť.

01 - Modified: 2023-12-22 16:46:50 - Feat.: - Title: Koniec po dlhých 114 rokoch. Čím si prešla horná Nitra a ako nahradí uhlie? 02 - Modified: 2023-12-12 12:23:28 - Feat.: - Title: Vláda zvýraznila význam transformácie hornej Nitry, schválila peniaze samosprávam 03 - Modified: 2023-12-04 18:30:00 - Feat.: - Title: Štvrť miliardy do regiónu, lukratívne pozície pre blízkych a odstupné pre ministrov (Brífing HN) 04 - Modified: 2023-11-30 23:11:18 - Feat.: - Title: Koniec ťažobného priemyslu a začiatok prílevu eurofondov. Kde sa rysuje budúcnosť hornej Nitry? 05 - Modified: 2023-11-24 14:53:29 - Feat.: - Title: Únia odobrila Slovensku pozmenené opatrenia štátnej pomoci po zatváraní uhoľných baní v hornej Nitre
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 04:39