StoryEditor

Samsung môže mať na Slovensku budúcnosť. Analytik ju vidí v autách

23.06.2018, 18:30
Analytik nevylučuje možnosť, že by Samsung zo Slovenska odišiel. Existujú však aj iné možnosti.

Čoraz častejšie sa hovorí o možnom odchode kórejského výrobcu elektroniky Samsung. Jeho možný odchod naznačuje aj zatvorenie závodu vo Voderadoch a ukončenie spolupráce s viacerými dodávateľmi. O tejto problematike sme sa rozprávali s Martinom Jesným, analytikom Revue Priemyslu.

"Treba brať do úvahy, že taká firma ako je Samsung Electronics, je firma, ktorá neustále prehodnocuje to, ako efektívne vyrába vo svojich početných závodoch po celom svete," upozorňuje Jesný podľa ktorého podobným spôsobom Samsung rozhodol o zavretí závodu vo Voderadoch.

"Neustále prebiehajú testy, ako sa dá vyrábať výhodne," dodáva analytik s tým, že Samsung bude v Galante vyrábať, kým sa jej to oplatí. Neznamená to podľa neho však nevyhnutne to, že Samsung zo Slovenska odíde. 

Analytik upozorňuje, že situácia Slovenska sa mení aj s rastúcimi platmi, čo môže mať za následok to, že od nás odídu fabriky, ktoré sú náročné na ľudský faktor. Môže sa im však podľa neho oplatiť tu držať technologicky náročnejšie odvetvia.

"Pokiaľ už tá firma má skúsenosť s výrobou na Slovensku, tak určite sa nájdu oblasti, v ktorých je taká silná, že by stálo za to skúsiť nadviazať iné aktivity takéhoto koncernu na to, čo by sa dalo robiť na Slovensku," hovorí Jesný o možnostiach Samsungu na Slovensku.

Ako príklad uviedol, automobilový priemysel, ktorý je na Slovensku silný a s vývojom autonómnych áut, by toto mohla byť cesta spoločnosti na Slovensku.

"Ak má zostať slovenský automobilový priemysel taký silný ako bol doteraz, tak bude musieť pracovať s firmami, ktoré budú tvoriť jeho budúcnosť o desať pätnásť rokov. Je jasné, že firmy ako Samsung môžu byť medzi nimi," hovorí hypoteticky o budúcnosti Jesný.

Viac sa dozviete v rozhovore vo videu.

01 - Modified: 2024-04-25 12:03:56 - Feat.: - Title: Samsung prináša podarenú štýlovku. Pokúsi sa s ňou uspieť na trhu, kde sa mu dlho nedarí 02 - Modified: 2024-04-15 11:24:33 - Feat.: - Title: Samsung získa od Spojených štátov miliardy dolárov, má rozšíriť závod na výrobu polovodičov v Texase 03 - Modified: 2024-04-15 07:30:02 - Feat.: - Title: Predaj iPhonov klesá. Apple zaostáva v predajoch smartfónov za Samsungom 04 - Modified: 2024-04-11 08:19:21 - Feat.: - Title: Na tovar z Temu sme sa dívali s hrôzou. Značková konkurencia je úplne inde 05 - Modified: 2024-04-12 22:00:00 - Feat.: - Title: Vyklápací smartfón, ktorý stojí polovicu ceny Z Flipu od Samsungu? Áno, ale nákup nebude jednoduchý
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
26. apríl 2024 20:34