V Anglicku je pre automobilku Nissan dôležitá fabrika v Sunderlande, odkiaľ smerujú vozidlá tejto značky do Európy.Reuters
StoryEditor

Dostane východ automobilovú megainvestíciu? Buďte medzi prvými, ktorí sa to dozvedia

26.06.2018, 16:53
Autor:
redred
Slovensko je v hre o piatu automobilku. A nielen o ňu.

Pri slovnom spojení veľká investícia doteraz východ Slovenska iba s trochou žiarlivosti hľadel na západ. Keď prišiel akýkoľvek nový investor, vyžadoval dobrú infraštruktúru a vybudovanú sieť dodávateľov. Teda kategórie, ktoré sa tejto časti Slovenska, objektívne, nepodarilo spĺňať. Teraz sa zdá, že má naozaj šancu dostať veľkého alebo aspoň významného investora.

Ako pred časom povedal v exkluzívnom rozhovore pre Hospodárske noviny minister Peter Žiga, Košice a okolie etalónového investora potrebujú. Pretože sa okolo neho vytvorí akýsi funkčný ekosystém.

Aj minister financií Peter Kažimír na diskusnom fóre Hospodárskych novín Dobehne tiger do cieľa? sám poznamenal, že je prekvapený, že Slovensko je vo finále boja o pomerne známu značku v oblasti automotive.

No nielen o ňu. V hre je v skutočnosti viacero mien. Dve z nich majú byť automobilky. V jednom prípade ide podľa informácií HN o čínskeho výrobcu automobilov, v druhom má stopa viesť k BMW. Podľa informácií HN však rokovania prebiehajú s ďalšími investormi, napríklad aj s dodávateľmi väčších fabrík. Rozhodnutie sa očakáva najneskôr do jesene, reálne by výsledok mohol byť jasný už počas leta.

Chcete byť medzi prvými, ktorí zistia, kto bude tým kľúčovým investorom v okolí Košíc? Chcete mať ako prví informácie z exkluzívnych rozhovorov so špičkami politiky, biznisu a spoločenského života? Chcete ako prví každý deň čítať o dôležitých zisteniach, ktoré ovplyvnia aj váš život?

Predplaťte si v mimoriadnej akcii Hospodárske noviny. Zaplaťte za jeden mesiac a ďalší vám budú chodiť zdarma. K tomu navyše ako darček mesačný prístup k časti zamknutých článkov na HNonline.sk. V lete sa budú diať veľké veci. Nepremeškajte ich.

HN

01 - Modified: 2024-04-19 20:08:10 - Feat.: - Title: Čínska automobilka Chery plánuje zamestnať v španielskom závode 1250 ľudí 02 - Modified: 2024-04-19 16:59:34 - Feat.: - Title: Rošáda Francúzov je na konci. Trnavské trio je kompletné, vyžiadalo si stovky miliónov aj prepúšťanie 03 - Modified: 2024-04-13 17:46:36 - Feat.: - Title: Nemecké automobilky sú proti sankčným clám na dovoz čínskych elektromobilov, obávajú sa negatívnych dopadov 04 - Modified: 2024-04-14 22:16:51 - Feat.: - Title: Ja som operátor výroby, kto je viac? 05 - Modified: 2024-04-11 17:28:20 - Feat.: - Title: Šéf VW pre HN: Najlepší zamestnanec je Slovák. Iné riešenie ako dovoz pracovnej sily však aktuálne nie je
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 12:34