StoryEditor

Tatra Air má rok na zotavenie

20.02.2006, 23:00
Autor:
SITASITA

Nové vedenie trpasličích aeroliniek Tatra Air, ktoré lietajú spolu s Českými aerolíniami medzi Sliačom a Prahou, musí najneskôr do konca júna zastaviť prehlbovanie straty a do konca februára budúceho roka zabezpečiť vyrovnané hospodárenie. V opačnom prípade bude musieť ísť do konkurzu. Vyhlásil to Milan Murgaš, šéf banskobystrickej župy, ktorá vlastní Tatra Air.
Nové predstavenstvo a dozorná rada Tatra Airu zvolili akcionári na mimoriadnom valnom zhromaždení minulý týždeň. Predsedom predstavenstva sa stal vicežupan a krajský predseda Slovenskej národnej strany Dušan Švantner. Podľa Murgaša je totiž Švantner jeden z mála členov zastupiteľstva, ktorý má manažérske skúsenosti.
Nové predstavenstvo by malo čo najskôr vybrať výkonný manažment, ktorého členmi budú špecialisti na leteckú dopravu, a začať rokovať s veriteľmi. Čím skôr by sa malo začať rokovať aj s nízkonákladovými leteckými prepravcami o možnosti zavedenia linky Sliač - Viedeň. "Neviem, prečo bola dopravná obslužnosť kraja leteckými linkami zavesená len na Prahu," uviedol Murgaš.
Strata spoločnosti Tatra Air je okolo 13 miliónov korún a dlh oproti Českým aerolíniám päť miliónov. Spoločnosť Tatra Air bol dobre myslený, ale zle zrealizovaný projekt, myslí si Murgaš. Firma podľa neho bola riadená profesionálne a riadenie malo politické zásahy. Už od vzniku vytvárala stratu, ktorú sa snažila znižovať samospráva zvyšovaním základného imania.
"Mrzí nás, že špás zvaný Tatra Air stál občanov kraja viac ako trinásť miliónov. Nebudeme už sanovať stratu tejto spoločnosti," zdôraznil Murgaš. Dodal, že podľa predbežných výsledkov kontroly, iniciovanej novým zastupiteľstvom, zodpovední úradníci pri poskytovaní dotácií Tatra Airu viackrát nedodržali zákony a vnútorné predpisy. Po ukončení kontroly mieni voči zodpovedným pracovníkom úradu vyvodiť dôsledky.

menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 02:26