TASR/KR PZ SR
StoryEditor

Slovensko dostalo miliónovú pokutu, Európska únia nám ju udelila za skládku odpadu

04.07.2018, 10:31
Autor:
ČTKČTK
Štát musí tiež platiť denné penále vo výške 5000 eur od dnes do dňa, keď vykoná nápravu.

Súd Európskej únie uložil Slovensku pokutu jeden milión eur za to, že na svojom území včas nezlikvidovalo skládku, ktorá škodí životnému prostrediu. Štát musí tiež platiť denné penále vo výške 5000 eur od dnes do dňa, keď vykoná nápravu. Súd o tom dnes informoval vo svojej tlačovej správe.

Penále zabezpečia splnenie povinnosti

Ministerstvo životného prostredia v reakcii pre ČTK uviedlo, že uzavretiu skládky bránili nevysporiadané spory okolo pozemkov a že túto prekážku zmenou zákona už odstránili. Úrady už začali konanie o likvidácii a rekultivácii celej skládky.

Súdny dvor EÚ už v roku 2013 rozhodol, že Slovensko porušilo európske právo, keď povolilo pokračovanie prevádzky skládky bez toho, aby prijalo plán jej úpravy s cieľom ochrany životného prostredia v súlade s príslušnou smernicou Únie. Prevádzku skládky v Považskom Chlmci kritizovali občianski aktivisti.

Pred dvoma rokmi pritom Slovenská inšpekcia životného prostredia nariadila uzavretie a rekultiváciu skládky postupne do konca minulého roka. To sa však nestihlo.

"Súdny dvor má za to, že uloženie penále Slovenskej republike je vhodným finančným nástrojom na zabezpečenie toho, že celkom splní povinnosti vyplývajúce z rozsudku z roku 2013. Bez ohľadu na lokálnu povahu zisteného porušenia môže mať nesplnenie povinnosti, ktorú Slovenská republika má na základe smernice , dôsledky pre životné prostredie a ľudské zdravie," uvádza sa vo vyhlásení.

Ministerstvo odstránilo prekážku

Ministerstvo životného prostredia reagovalo, že spomínané rozhodnutie inšpekcie o uzavretí skládky sa vzťahovalo len na dve z jej troch častí, a to kvôli nevyriešeným vlastníckym právam k pozemkom pod skládkou. Túto prekážku Slovensko odstránilo novelou príslušného zákona, ktorá začala platiť začiatkom júla.

"Slovenská inšpekcia životného prostredia okamžite začala konanie o vydaní rozhodnutia o uzavretí a rekultivácii skládky," informoval ČTK hovorca ministerstva životného prostredia Tomáš Ferenčák. Dodal, že pri rozhodovaní o uzavretí skládok už po novom nie je potrebný súhlas vlastníka pôdy pod skládkou.

Súdny dvor konštatoval, že "je potrebné zohľadniť úsilie, ktoré Slovensko vyvinulo, aby vyhovelo rozsudku z roku 2013, ako aj to, že s Komisiou spolupracovalo vo fáze pred začatím súdneho konania, a to, že prevádzka predmetnej skládky bola ukončená 7. januára 2014 ".

Skládka odpadov v Považskom Chlmci bola v prevádzke od 50. rokov, neskôr bola rozšírená. Slovenské úrady v minulosti opakovane rozhodli o predĺžení prevádzky skládky napriek tomu, že priesaky z areálu podľa analýz kontaminovali spodné vody.

Samotná rekultivácia skládky v Považskom Chlmci, ktorá patrí súkromnej spoločnosti, by mala prísť na bezmála 900.000 eur.

Na Slovensku je v posledných mesiacoch medializovaný prípad nelegálnej skládky v Podunajských Biskupiciach: 

01 - Modified: 2024-04-18 14:11:10 - Feat.: - Title: Zápis prvákov do základných škôl vrcholí. Rodičia dostanú v októbri príspevok, hrozí im však aj vysoká pokuta 02 - Modified: 2024-04-19 12:15:18 - Feat.: - Title: Ťahúň Prešovského kraja čelí veľkej pokute. Štát mu chce zobrať dvojnásobok toho, čo za rok zarobil 03 - Modified: 2024-04-02 11:30:00 - Feat.: - Title: 102-ročného muža na vozíku mesto prinútilo vyčistiť grafity na plote. Hrozili mu tisícovými pokutami, aj keď sa ledva hýbe 04 - Modified: 2024-03-30 10:30:00 - Feat.: - Title: Británia ako skládka toxických látok. Po brexite nemajú na ich reguláciu peniaze ani odborníkov 05 - Modified: 2024-03-21 17:42:55 - Feat.: - Title: Sklz v strede Slovenska. Na diaľnici už teraz mali byť autá, šéf Doprastavu pre HN prezradil reálny dátum
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
23. apríl 2024 01:36