TASR/Milan Kapusta
StoryEditor

Vláda rozdelila milión v okrese Bardejov. Do roku 2022 chcú vytvoriť 1370 nových miest

04.07.2018, 15:39
Autor:
TASRTASR
Najväčšiu časť financií dostane samotné mesto Bardejov na protipovodňové úpravy, revitalizáciu nábrežia Tople, ako i revitalizáciu detského ihriska pri rieke.

Vláda SR zo svojej rozpočtovej rezervy vyčlenila pre okres Bardejov milión eur. Rozhodla o tom počas stredajšieho výjazdového rokovania pod vedením jej predsedu Petra Pellegriniho (Smer-SD) v Bardejove, kde schválila i akčný plán okresu, ktorý ráta do roku 2022 s vytvorením 1370 pracovných miest.

Ako po rokovaní uviedol Pellegrini, najväčšiu časť financií dostane samotné mesto Bardejov na protipovodňové úpravy, revitalizáciu nábrežia Tople, ako i revitalizáciu detského ihriska pri rieke.

​Rekonštrukcia budov a infraštruktúry

"Ostatné prostriedky idú pre obce a mestá na rekonštrukciu ich verejných budov a rekonštrukciu infraštruktúry. Samozrejme sa veľmi teším, že už niekoľkokrát po sebe zachovávame aj tradíciu podpory folklórnych súborov a dostanú prostriedky aj folklórne súbory z regiónu, tak ako to navrhli ľudia," priblížil Pellegrini.

Obec Hažlín získala na odstránenie havarijného stavu strechy a fasády na budove základnej školy 20 tisíc eur. Obec Kurov za 12 tisíc eur oplotí cintorín a zrevitalizuje priestor pred kostolom svätého Šimona a Júdu. Jedným z tých, ktorí získali podporu je i Šarišské múzeum, ktoré za 7000 eur dofinancuje prípravu novej expozície Bardejovské Kúpele – oáza pokoja a zdravia.

"V rámci rozdelenia miliónového príspevku sme takmer 100 tisíc eur dostali na vybudovanie nových inžinierskych sietí v areáli hnedého priemyselného parku, ktorý bol mnohokrát zaznávaný. Pracuje v ňom v tejto chvíli už viac ako 500 zamestnancov, do konca tohto roku predpokladám obsadenie všetkých priestorov a o 100 percent zvýšenie počtu zamestnancov, ako predkladal projekt," doplnil primátor Bardejova Boris Hanuščák (Smer-SD).

Príspevok milión sa rozdeľuje štandardne

Na novinársku otázku o tom, že rovnakú sumu vláda schválila i v okrese Medzilaborce, v ktorom je menej obcí, podpredseda vlády pre investície a informatizáciu Richard Raši (Smer-SD) odpovedal, že milión eur sa rozdeľuje ako príspevok vždy štandardne, bez ohľadu na veľkosť najmenej rozvinutého okresu.

"Na druhej strane okres Medzilaborce má na týchto päť rokov 30 miliónov eur celkovo a okres Bardejov 169 miliónov eur, čiže tu je tá možnosť, ktorá sa otvára jednému mestu a 85 obciam, ktoré sa v tomto okrese nachádzajú, aby z tejto sumy, ktorá je násobne vyššia, ako to bolo pri Medzilaborciach a zohľadňuje tú veľkosť okresu, aby stadiaľto mohli čerpať. Naozaj ten milión je na vyriešenie drobných akútnych problémov daného mesta, ale eurofondy, príspevky, teda celková hodnota 169 miliónov pre bardejovský okres je presne na riešenie zamestnanosti a všetkých problémov, ktoré majú," skonštatoval Raši.

Rokovanie vlády v Bardejove je v poradí druhým na východnom Slovensku. V utorok (3.7.) zasadala v Medzilaborciach.

01 - Modified: 2024-04-17 11:20:03 - Feat.: - Title: Ako pri teroristickom útoku. Pre výskyt medveďa by sa mohla vyhlasovať mimoriadna situácia, rozhodla vláda 02 - Modified: 2024-04-17 10:01:08 - Feat.: - Title: Kaliňák kritizuje zmluvy uzavreté bývalým vedením. Volajú ho uplakaný podpredseda, reaguje Naď 03 - Modified: 2024-04-17 13:04:48 - Feat.: - Title: Drucker: Školy by mali mať od septembra o štyritisíc ľudí viac v pomocných profesiách 04 - Modified: 2024-04-17 09:01:20 - Feat.: - Title: Kaliňák pred rokovaním vlády: Nová nemocnica v Prešove bude spojením nového i súčasného komplexu 05 - Modified: 2024-04-03 09:11:23 - Feat.: - Title: Vyjadrenia ministrov po rokovaní vlády
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
20. apríl 2024 07:07