elektrina, elektrické vedeniePavol Funtál
StoryEditor

Európska komisia: Úľavy veľkoodberateľom elektriny na Slovensku sú v poriadku

06.07.2018, 13:13
Autor:
TASRTASR
Podľa stanoviska eurokomisie toto opatrenie prispeje ku konkurencieschopnosti týchto podnikov.

Európska komisia (EK) v piatok dospela k záveru, že plán Slovenska znížiť jadrový odvod v prípade niektorých používateľov náročných na spotrebu elektriny je v súlade s pravidlami EÚ v oblasti štátnej pomoci.

Podľa stanoviska eurokomisie toto opatrenie prispeje ku konkurencieschopnosti týchto podnikov bez toho, aby neprimerane narušilo hospodársku súťaž na jednotnom trhu.

Slovensko v roku 2006 zriadilo Národný jadrový fond na financovanie nákladov spojených s vyraďovaním zastaraných jadrových elektrární z prevádzky. Národný jadrový fond je financovaný z odvodov, ktoré platia koncoví odberatelia elektriny.

SR má v úmysle od roku 2019 poskytnúť určitým priemyselným používateľom náročným na spotrebu elektriny, na ktorých má vplyv medzinárodný obchod, ako sú podniky pôsobiace v oblasti výroby rafinovaných ropných produktov, základného železa, ocele, ferozliatin a hliníka, úľavy na tomto jadrovom odvode.

Výška zníženia sa bude líšiť v závislosti od elektroenergetickej náročnosti daných podnikov. Tieto zníženia budú pre ne predstavovať výhodu, pretože znížia ich finančné zaťaženie v porovnaní s inými podnikmi, ktoré ich nebudú môcť využiť.

Slovensko v súlade s pravidlami EÚ upravujúcimi štátnu pomoc predložilo toto opatrenie na preskúmanie EK. Tá posúdila opatrenie na základe Zmluvy o fungovaní Európskej únie (ZFEÚ), ktorá členským štátom umožňuje podporovať rozvoj určitých hospodárskych činností. Komisia dospela k záveru, že zníženia sa obmedzujú len na podniky, ktoré pôsobia v odvetviach náročných na spotrebu elektriny a na ktoré má vplyv medzinárodný obchod, a sú primerané.

Podľa exekutívy EÚ je dôležité najmä to, že tieto opatrenia predstavujú udržateľný základ financovania bezpečného a včasného vyradenia zastaraných jadrových elektrární na Slovensku bez toho, aby ohrozovali konkurencieschopnosť podnikov, na ktoré má vplyv medzinárodný obchod.

01 - Modified: 2024-04-19 08:28:20 - Feat.: - Title: Izraelský protiútok zasiahol ceny ropy. No analytik upozorňuje: „Vlk sa nažral, no koza zostala celá“ 02 - Modified: 2024-04-16 19:19:08 - Feat.: - Title: Podpredsedníčka Európskej komisie Jourová ide na turné za férovosť eurovolieb. Na Slovensku bude koncom apríla 03 - Modified: 2024-04-16 14:19:19 - Feat.: - Title: KDH listom žiada Brusel, aby nám nepozastavil čerpanie financií z plánu obnovy 04 - Modified: 2024-04-15 14:22:15 - Feat.: - Title: Fico kritizuje opozíciu: Nerozumeli tomu a my sa s tým teraz boríme. U Ódora nepohli ani prstom 05 - Modified: 2024-04-15 12:40:07 - Feat.: - Title: Jourová bude v eurokomisii dočasne zodpovedať aj za politiku spravodlivosti
menuLevel = 2, menuRoute = finweb/ekonomika, menuAlias = ekonomika, menuRouteLevel0 = finweb, homepage = false
19. apríl 2024 12:24